Premierul italian Silvio Berlusconi si-a pierdut doi dinti, are o mica fractura nazala si o rana la buza, dupa ce a fost lovit in plina figura, duminica seara, la un miting la Milano, de un barbat care de zece ani primeste tratament pentru probleme psihice, relateaza The Daily Telegraph.

Imaginile difuzate in continuu de canalul de stiri Sky TG-24 il arata pe seful guvernului italian aplecat, sangerand, tinand o batista pe gura, in timp ce garzile sale de corp il urca rapid in masina.

Spitalizat pentru 24 de ore, premierul italian, care nu si-a pierdut cunostinta in urma loviturii puternice, insa are fata tumefiata, nu a suferit nicio comotie si insista ca se simte bine. "Sunt bine, sunt bine, nu va faceti griji pentru mine", a declarat el in timp ce era transportat pe o targa. Doctorii spun insa ca gura i-a sangerat destul de puternic. Premierul a fost supus unei tomografii si va fi tinut sub observatie cel putin 24 de ore, relateaza NewsIn.

"Presedintele (Consiliului italian) a parut zguduit de cele intamplate si dezamagit, dar a reactionat cu temperamentul sau obisnuit", a declarat directorul de comunicare al spitalului San Raffaele, potrivit caruia Berlusconi a suferit "contuzii importante la fata, are o rana interna si externa a buzei superioare si doi dinti fracturati". O radiografie a relevat si o mica fractura la nas.

Imediat dupa ce l-a atacat pe premier cu o statueta reprezentand o miniatura a Domului - un suvenir pentru turisti, cu un soclu metalic -, politia l-a arestat pe Massimo Tartaglia, un barbat in varsta de 42 de ani, cu domiciliul in Milano, care in ultimii ani a primit tratament pentru probleme de sanatate mintala. Nu avea cazier. Imaginile suprinse in momentul in care este luat de politie il arata cu un aer complet nedumerit. Interventia prompta a politiei l-a salvat, de altfel, de furia multimii. In cursul serii el a fost pus sub acuzare pentru "provocare de rani grave cu premeditare".

Atacul asupra lui Berlusconi va da nastere, fara indoiala, unor dezbateri privind securitatea sa, cu atat mai mult cu cat aceasta fusese consolidata in ultima luna, dupa ce agentiile de informatii au avertizat ca este luat in vizor de teroristi de extrema-stanga. Berlusconi a primit, de asemenea, scrisori anonime in care autorii il amenintau ca ii vor face rau, daca nu demisioneaza, mai scrie The Daily Telegraph.


Prestatia sa de premier si viata privata a lui Berlusconi au starnit critici dure, deopotriva cu adoratia din partea multor italieni. A fost condamnat pentru ca a impus o lege care ii garanta imunitate juridica, iar saptamana trecuta a trebuit sa respinga afirmatiile unor mafioti ca ar avea legaturi cu crima organizata.

Dupa o vara plina de scandaluri sexuale, presiunea asupra lui Berlusconi a crescut din cauza acumularii problemelor juridice si a neintelegerilor din ce in ce mai pregnante cu unul dintre principalii sai aliati, Gianfranco Fini, presedintele camerei inferioare a Parlamentului, care, in discutii private, l-a acuzat pe premier ca se poarta ca un "monarh". Cu imunitatea ridicata, Berlusconi are de facut fata catorva procese, inclusiv pentru acuzatii de mita, coruptie si evaziune fiscala. Un sondaj de opinie publicat sambata arata ca desi popularitatea i-a scazut cu patru procente, in continuare se bucura de increderea a peste 50% dintre italieni.

Sute de sustinatori se adunasera la mitingul de duminica seara, iar prezenta politiei era masiva. In momentul sosirii premierului, multimea i-a scandat numele "Silvio, Silvio", dar de cealalta parte a pietii erau adunati si oponentii sai, care au vociferat in momentul in care, in timpul discursului, Berlusconi a respins din nou sugestiile ca ar face parte din Mafie. "Am fost descris ca un monstru, dar sunt un fiu bun", le-a spus premierul sustinatorilor. In momentul in care oponentii l-au huiduit, le-a replicat si le-a spus ca ar trebui sa le fie rusine pentru ca "nu permit libertatea de exprimare". S-a produs o altercatie intre contestatari si tinerii membri ai serviciului de ordine al mitingului, iar politia a trebuit sa intervina. Berlusconi a spus apoi ca acuzatiile ca ar fi in Mafie sunt "minciuni" si ca s-a saturat de "magistratii motivati politic".

Potrivit The Guardian, spre sfarsitul mitingului convocat de partidul Poporul Libertatii (PDL) , Berlusconi s-a laudat ca este inca "tanar si in forma", deschizandu-si camasa pentru a arata multimii ca "nici macar nu poarta o vesta antiglont", dupa care el si ministrii care il insoteau au incheiat mitingul cantand imnul national. Atacul a survenit imediat dupa aceea, cand premierul se indrepta catre masina si dadea autografe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.