Romania a reactionat negativ la vestea ca Herta Mller a primit Premiul Nobel pentru literatura, scrie astazi ziarul britanic The Guardian.
Britanicii fac referire la recentele atacuri taioase ale lui Radu Tinu, fost membru al politiei politice. "Radu Tinu, care a recunoscut ca a spionat-o pe Müller in calitate de sef al politiei secrete din Timisoara, unde scriitoarea de origine romana a locuit pana in 1987, a declarat pentru presa romana ca aceasta sufera de iluzii. <Are o psihoza si nu are contact cu realitatea exterioara>", scrie The Guardian.

Tinu spune ca Müller nu a fost interogata atat de mult precum sustine si a recunoscut ca a instalat un sistem de ascultare in casa scriitoarei, dar a spus ca a fost un incident singular si ca evenimentul nu s-a repetat, asa cum sustine Herta Müller.
In atacul sau, Tinu, care dupa caderea lui Nicolae Ceausescu a fost acuzat de reprimarea figurilor opozitiei si a petrecut 700 de zile in detentie asteptand procesul, a negat si reclamatia scriitoarei potrivit careia ar fi fost concediata din slujba de profesor din cauza refuzului sau de a lucra cu securitatea. Tinu spune ca, de fapt, aceasta a fost concediata "pentru ca fuma in sala de clasa".

Müller, care a vorbit de mai multe ori despre modul in care a fost tratata de Securitate, pe care o numeste "monstrul abstract" din regimul Ceuseascu, inca nu a reactionat la acuzatiile lui Tinu.

The Guardian aminteste episodul recent in care Herta Müller intr-un eseu publicat in luna iulie in Die Zeit, Herta Müller a detaliat cum Securitatea a terorizat-o de-a lungul anilor. In acelasi text Müller a scris ca in ciuda incheierii regimului Ceusescu, acesta ramane in mare parte intact, cu agenti care inca opereaza in tara si in strainatate, in principal sub masca sistemului de servicii secrete post-comunist, SRI.

"Tinu, care acum este directorul unei companii de asigurari din Timisoara, sustine ca Muller a fost tratata cu manusi deoarece era inconjurata de serviciile secrete germane si ca de dragul relatiilor diplomatice cu Germania, ar fi fost un risc prea mare sa fie tratata altfel", mai mentioneaza jurnalistii britanici.

The Guardian subliniaza ca atacul lui Tinu este ultimul dintr-un val de reactii ostile fata de Müller in Romania de la anuntarea faptului ca scriitoarea a primit cel mai mare premiu literar din lume, arata NewsIn. In timp ce tara sa adoptiva, Germania a sarbatorita-o, realizarea Hertei Müller a atras reactii amestecate in tara sa natala, inclusiv acuzatii ca a incercat deliberat sa denigreze Romania.

In articol este citat jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a comentat ca reputatia lui Müller este bazata pur si simplu pe abilitatea sa de a ataca regimul Ceusescu, mai degraba decat pe talent literar. "Cand a primit premiul a vorbit despre dictatura, dar nu despre literatura. Premiul Nobel pentru Pace ar fi fost mai potrivit pentru ea".

Pe de alta parte, Beatrice Unger, editor al saptamanalului Hermannstadter Zeitung din Sibiu, spune ca acuzatiile potrivit carora Müller a profitat de pe urma regimului Ceausuescu sunt marcate de invidie. "Singurele persoane care au profitat de regim au fost Nicolae si Elena Ceausescu. Herta Müller? Doar in masura in care a putut parasi tara intr-un moment in care altii abia puteau visa la un pasaport. Aceste atacuri sunt conduse de invidie", spune aceasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.