Un tribunal din Buenos Aires a deschis calea catre casatoriile intre persoane de acelasi sex in capitala argentiniana, autorizand vineri casatoria unui cuplu format din doi barbati, o premiera in America Latina, cea mai mare regiune catolica a lumii.
Judecatoarea Gabriela Seijas a ordonat ofiterilor registrului starii civile din capitala sa oficieze casatoria dintre Alejandro Freyre si Hose Maria Di Bello, carora le fusese refuzata, initial, casatoria. cei dooi au depus o plangere in aprilie, relateaza NewsIn.

"Suntem foarte fericiti, dar avem si o mare responsabilitate, pentru ca nu numai noi suntem cei vizati, ci este si o incurajare la egalitate judiciara in Argentina si America Latina", a spus Di Bello.
Orasul Buenos Aires, cunoscut pentru "movida gay", este pionier in America Latina. El a fost deja primul din regiune, in 2002, care a autorizat uniunile civile intre homosexuali, care permit, printre altele, primirea unei pensii in caz ca unul dintre parteneri ramane vaduv. Au urmat orasul Villa Carlos Paz si provincia Rio Negro.

Uruguayul a fost prima tara din regiune care a legalizat uniunile civile homosexuale, in 2007, iar Curtea Constitutionala columbiana a recunoscut in ianuarie 2009 o serie de drepturi pentru cuplurile de acelasi sex, printre care drepturile la protectie sociala. Nicio tara nu autorizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex.

Judecatoarea argentiniana considera ca "legea trebuie sa trateze toata lumea cu acelasi respect" si a declarat anticonstitutionale doua articole din Codul Civil, dintre care unul mentiona consimtamantul necesar "intre un barbat o femeie".

Intr-o tara care se declara catolica in proportie de 91%, episcopul catolic Baldemoro Martini a spus ca "uniunile intre persoane de acelasi sex nu contribuie la binele comun, ele il pun serios in pericol".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.