Cu douazeci de ani in urma, cuplul Ceausescu a fost impuscat dupa un "proces de parodie", care reprezinta pacatul originar al unui Romanii post-comuniste, ramasa cu amintiri refulate, comenteaza cotidianul francez Le Figaro.
Le Figaro arata intr-un material despre Revolutia de la 1989 ca Romania inca nu cauta sa elucideze situatia dosarelor securitatii si si-a pierdut memoria cand vine vorba despre cei care au sustinut regimul opresiv comunist.

Generalul Dan Voinea se considera acum o marioneta a istoriei. El a fost printre cei care au luat parte la procesul dictatorului Nicolae Ceausescu. Voinea a crezut ca va avea loc un process real, insa sotii Ceausescu au fost imediat impuscati, pentru a se face pe placul populatiei. Totusi, el adauga ca "moartea lui Ceausescu a fost fara folos", deoarece "in haine noi, fostii comunisti inca detin puterea politica sau economica". "Daca Ceausescu nu ar fi fost impuscat in 1989, ar fi devenit, probabil, senator", comenteaza, ironic, Voinea.

Marius Oprea, un arheolog interogat de Le Figaro, care cauta si acum in cosurile de gunoi ale comunismului, este convins ca, in multe cazuri dosare care ar fi trebuit sa fie analizate de CNSAS au disparut.

El refuza sa creada ca Securitatea, masina birocratica mai paranoica decat STASI, a fost "mai rea" decat omologul sau din Germania de Est. "Arhivele STASI, reprezentau 160 km liniari si stim ca atunci cand Zidului Berlinului a cazut, agentii au avut timp sa distruga 20 km in doua luni. Deci, va puteti imagina ce am putea face aici, in zece ani!", subliniaza Oprea. In timpul comunismului, Securitatea a fost un stat in stat pentru Romania.

"Comunismul in Romania a devenit o abstractie. Nimeni nu se simte responsabil pentru ce sa intamplat. Toata lumea prefera sa creada ca vinovat este numai Ceausescu. Si el a murit" este de parere si regizorul Cristian Mungiu, care adauga ca Revolutia din 1989 "este un secret de familie”. "Toata lumea stie ce sa intamplat cu adevarat, dar nimeni nu vorbeste", mai spune acesta.

Cel mai bun exemplu al memoriei pierdute este cazul fostului presedinte, Ion Iliescu. In varsta de 79 de ani, presedintele de onoare al PSD inca mai vorbeste ca un ideolog marxist. In iunie 1990, el a apelat la minerii din Valea Jiului pentru a potoli studentii protestatari din Piata Universitatii. Un proces a cautat sa determine rolul exact jucat de Ion Iliescu in aceste evenimente. Totusi, "fostul presedinte a fost <albit>", comenteaza publicatia franceza.

Nici actualul presedinte Traian Basescu nu s-a ocupat mult de acesta parte a istoriei Romaniei. Desi in 2006, seful statului a condamnat public crimele comunismului pentru prima data in Romania in cadrul unei ceremonii in Parlament, nu a raspuns cererii comisiei de istorici conduse de Vladimir Tismaneanu de a revizui in scadere pensiile ofiterilor politiei politice comuniste. Basescu a fost capitan in fosta marina comerciala si a ocupat functii la care doar anumite persoane aveau acces.

Oricum, atitudinea lui fata de cererea lui Tismaneanu este o dovada ca si Basescu doreste ca amintirile comunismului sa ramana "o abstractiune".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.