France Presse prezinta favoritii in cursa pentru functia de presedinte al UE si cea de "ministru" de externe al Uniunii, posturi prevazute de Tratatul de la Lisabona.
Potrivit NewsIn, favoritii in cursa pentru presedintia Consiliului European sunt:
  • Herman Van Rompuy: 62 ani, premier al Belgiei, crestin-democat flamand. El conduce un guvern de coalitie de mai putin de un an. A reusit sa readuca stabilitatea in tara macinata de conflictele dintre flamanzi si francofoni si care a fost dur lovita de criza financiara. Acest succes este insa si principalul sau handicap. Multi oficiali belgieni se tem ca plecarea sa ar readuce tara in criza
  • Jan Peter Balkenende: 53 ani, premier al Olandei, crestin-democrat, conduce un guvern de coalitie. Rivalii sai amintesc ca el era seful guvernului cand alegatorii au respins prin referendum Tratatul constitutional european in 2005
  • Jean-Claude Juncker: 54 ani, premier de centru-dreapta al Luxemburgului. European convins, el este unul dintre artitzanii Tratatului de la Maastricht, care a dus la aparitia euro. Presedinte al formului ministrilor finante din zona euro, el a fost criticat pentru ca nu a reactionat suficient de rapid in fata crizei, precum si din cauza secretului bancar din tara sa. Britanicii il considera prea federalist.
  • Wolfgang Schüssel: 64 ani, fost cancelar crestin-democrat austriac din 2000 pana in 2007, el are relatii bune cu cancelarul german Angela Merkel. Unele state ii reproseaza ca si-a deschis guvernul populistului de extrema-dreapta Jorg Haider.
  • Paavo Tapio Lipponen: 68 ani, fost premier social-democrat al Finlandei, este citat drept candidatul compromisuluii.
  • Vaira Vike-Freiberga: 71 ani, numita "Doamna de fier" a Letoniei, fosta presedinta a acestei tari, este singura femeie oficial in cursa. Proatlantista, ea a sustinut fara rezerve razboiul din Irak si este vicepresedintele unui comitet de reflectie asupra viitorului UE.
  • John Bruton: 62 ani, fost premier al Irlandei si actual ambasador al UE in SUA s-a declarat interesat de post
  • Tony Blair, 55 de ani, mult timp considerat marele favorit. Sansele sale s-au diminuat insa din cauza sutinerii fata de politica lui George W. Bush si fata de razboiul din Irak. De asemenea, are de pierdut pentru ca Marea Britanie nu face parte din zona euro si nici din spatiul Schengen.


Inaltul reprezentant al UE ar putea deveni...
  • David Miliband, 44 ani, ministrul britanic de externe si protejat al lui Blair, este considerat marele favorit.
  • Massimo D'Alema: 60 ani, fost comunist, a fost presedintele Consiliului si ministru de externe al Italiei la sfarsitul anilor '90.
  • Olli Rehn: 47 ani. Acest finlandez este din 2004 comisar european pentru extindere si un ferm sustinator al continuarii acestui proces.
  • Carl Bildt: 60 ani, este considerat un potential candidat. Insa pozitiile sale uneori prea antiruse si faptul ca este favorabil aderarii Turciei la UE constituie un handicap.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.