Premierul rus Vladimir Putin a avertizat Uniunea Europeana privind riscurile unor perturbari in tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, in cazul in care Kievul nu-si achita factura.
Premierul Putin a vorbit la telefon cu omologul sau suedez Fredrik Reinfeldt, presedintele in exercitiu al UE, caruia i-a atras atentia asupra "semnalelor trimise Kievului, inclusiv pe canale oficiale, in legatura cu posibile probleme la plata livrarilor de gaz rusesc", a declarat un purtator de cuvant al Guvernului rus, relateaza AFP.

In consecinta, "ar putea interveni probleme la tranzitul pe teritoriul ucrainean al gazului rusesc destinat consumatorilor europeni", a adaugat oficialul, citat de NewsIn.

"Nu ne vom lasa antrenati intr-o campanie electorala si nu cetatenii europeni vor avea de suferit din cauza unui potential conflict intre Rusia si Ucraina pentru plata livrarilor de gaz destinate Europei", a declarat purtatorul de cuvant european.

La inceputul lunii ianuarie, europenii, inclusiv Romania, au avut de suportat o lunga intrerupere a livrarilor rusesti, in mijlocul iernii, din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului gazelor.[Razboiul declaratiilor: Europa a ramas fara gaz rusesc. Kievul si Moscova se acuza reciproc]

Spectrul unui nou razboi al gazului intre Ucraina si Rusia planeaza de mai multe luni, Kievul trecand prin dificultati financiare care l-au impiedicat sa-si umple rezervoarele in perspectiva sezonului rece.

"Se pare ca avem din nou probleme cu platile pentru livrarile de energie catre Ucraina", a declarat vineri premierul rus Vladimir Putin, dupa ce a discutat la telefon cu omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko.

De aceasta data, Putin l-a acuzat pe presedintele Viktor Iuscenko de impiedicarea platilor, aratand ca Ucraina dispune de fondurile necesare gratie creditului acordat in noiembrie de Fondul Monetar International.

"Premierul ucrainean a spus ca Iuscenko pune piedici cooperarii dintre Banca Centrala si Guvernul ucrainean si blocheaza transferul fondurilor", a declarat Putin.

Moscova este acuzata frecvent ca influenteaza rezultatul scrutinului din 17 ianuarie atatand-o pe Iulia Timosenko impotriva presedintelui Iuscenko, ambii rivali in cursa pentru presedintia ucraineana.

Orice tensiune intre Kiev si Moscova este o sursa de ingrijorare la Bruxelles, pentru ca un sfert din gazul consumat in Uniunea Europeana provine din Rusia, iar 80% din aceasta cantitate tranziteaza Ucraina. Un summit UE-Rusia este prevazut la 18 si 19 noiembrie la Stockholm.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.