Privat de imunitatea penala, seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, va lua din nou calea tribunalelor, incepand din noiembrie, insa deja a avertizat ca nu va demisiona, indiferent daca va fi condamnat sau nu.
Magistratii milanezi n-au asteptat prea mult. Imediat ce Curtea Constitutionala a publicat decizia prin care a respins legea Alfano, ce il proteja pe presedintele Consiliului de orice urmarire penala pe durata mandatului, ei au repornit masina judiciara.

Prima intalnire cu justitia, de pe banca acuzatilor, a Cavalerului in varsta de 73 de ani va avea loc la 16 noiembrie, intr-o afacere in care grupul sau media, Mediaset, este acuzat s-a sustras de la plata impozitelor datorate statului prin suprafacturarea unor drepturi de difuzare, relateaza NewsIn, citand AFP.

Insa procesul cel mai asteptat, cel pentru coruptie, se va relua la 27 noiembrie. Berlusconi este acuzat ca i-a dat avocatului sau britanic David Mills suma de 600.000 de dolari pentru a depune marturie falsa, favorabila lui, in alte procese deschise impotriva sa in anii '90.

Mills a fost condamnat la patru ani si jumatate inchisoare in aceasta afacere, pedeapsa confirmata martea trecuta si in apel. Cazul lui Berlusconi a fost disociat gratie legii cu privire la imunitatea penala adoptata la 22 iulie 2008, la numai cateva saptamani dupa intoarcerea sa la putere. Legea a fost insa respinsa de Curtea Constitutionala la 7 octombrie.

Seful guvernului de dreapta, care se declara victima "judecatorilor de stanga", a calificat deja aceste doua procese drept "farse autentice" si a avertizat ca isi va sacrifica din timpul necesar exercitarii functiei pentru a merge in fata tribunalelor si pentru a dezminti toate acuzatiile care i se aduc.

In cazul unei condamnari, el a anuntat ca nu va demisiona. "Am in continuare incredere in existenta unor magistrati seriosi, care dau sentinte serioase, bazate pe fapte", i-a declarat Berlusconi jurnalistului Bruno Vespa intr-o carte care va aparea in curand, dar din care au fost deja difuzate unele extrase sambata. "Daca va exista o condamnare in procese, ne vom confrunta cu o asemenea rasturnare a adevarului, incat as simti obligatoriu datoria sa rezist si sa raman in post pentru a apara democratia si statul de drept", a declarat seful guvernului italian.
In orice caz, riscul este mic ca omul cel mai bogat din peninsula italiana, care recent se declara "cea mai persecutata persoana din lume si din toate timpurile de catre magistratura", sa ajunga in spatele gratiilor.

"Vom merge la proces si vom castiga la un moment dat", a declarat unul dintre cei doi avocati ai sai, Piero Longo. "N-am nicio indoiala ca totul va fi reluat de la inceput si ca vom ajunge la prescriere in 2011", a adaugat el.

Potrivit expertilor, tribunalul in fata caruia este convocat Berlusconi la 27 noiembrie se va declara incompetent, pentru ca nu se poate pronunta intr-un dosar pentru care deja a judecat un alt protagonist, pe David Mills. Procesul va fi trimis in aceste conditii in fata altei jurisdictii, probabil in ianuarie.

Premierul italian a mai fost judecat in trecut pentru coruperea politistilor, frauda fiscala, finantare ilegala a partidului, coruperea judecatorilor, dar niciodata nu a fost condamnat definitiv - fie a fost declarat nevinovat in apel sau la Curtea de Casatie, fie a beneficiat de prescrierea faptelor.

Insa, potrivit politologilor, Berlusconi, deja fragilizat de presupusele relatii intretinute cu o minora si cu prostituate, fapte ce constituie subiectul numarul unu de dezbatere incepand din luna mai, se teme mai ales de efectele negative pe care acest proces le-ar putea avea asupra electoratului sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.