Palestinienii nu mai au acces nici macar la cantitatea minima de apa necesara unui om pentru a convietui decent, din cauza politicilor israelitilor, arata un raport al Amnesty International.
Raportul ONG-ului international care militeaza pentru drepturile omului precizeaza ca restrictiile de apa impuse de Israel discrimineaza palestinienii care locuiesc in zona ocupata de militarii evrei, Cisiordania (West Bank, n. red).

De asemenea, documentul mai spune ca si in Fasia Gaza, blocada Israelului in ceea ce priveste accesul la apa in zona aflata deja in dificultate este pe punctul de a provoca o adevarata criza a sistemului de canalizare, relateaza BBC News.

Pe de alta parte, Israelul este de parere ca raportul este gresit si palestinienii obtin mai multa apa decat a fost convenit in cadrul acordului de pace din 1990.

In studiul de 112 pagini, Amnesty arata ca media zilnica a consumului de apa a unui palestinian este de 70 de litri pe zi, comparativ cu 300 de litri pe care ii consuma in acelasi interval de timp un israelit. Raportul mai subliniaza ca unii palestinieni abia primesc 20 de litri de apa pe zi, cantitatea minima recomandata pana si in situatii de urgenta.

Astfel, in timp ce evreii din Cisiordania, care se comporta ca niste adevarati colonisti, se bucura de gradini luxuriante si piscine, palestinienii sufera de sete din cauza discriminarilor la care sunt supusi.

Potrivit Amnesty, in aceasta zona, Israelul "si-a insusit raul Iordan", interzicandu-le palestinienilor sa construiasca fantani fara permisiune din partea autoritatilor evreiesti, imposibil de obtinut de altfel. In plus, armata israelita a distrus in mare parte infrastructura de distributie a apei pentru musulmani.

In Gaza, blocada Israelului a adus intreaga provincie intr-o situatie mizerabila, si prin refuzul achizitionarii unor materiale de constructie necesare sistemului de canalizare si proiectelor privind distributia apei.

Raportul nu i-a scutit nici pe palestinieni de critici pentru managementul prost din cadrul autoritatilor care se ocupa de distributia apei, in care exista un "adevarat haos".

"Apa este o nevoie de baza si un drept, insa pentru multi palestinieni obtinerea ei chiar daca este si de o calitate mai proasta, la nivel de subzistenta, a devenit un lux pe care nu si-l mai pot permite", a spus reprezentanta Amnesty, Donatella Rovera. Aceasta a adaugat ca Israelul trebuie sa puna capat politicilor discriminatorii si sa ridice restrictiile, care limiteaza accesul palestinienilor la apa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.