Academia suedeza i-a anuntat luni pe cei trei laureati ai Premiului Nobel pentru medicina. Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider si Jack W. Szostak au primit prestigioasa distinctie anunta site-ul nobelprize.org, pentru cercetari legate de descoperirea enzimei telomeraza, responsabila de imbatranirea si cancerizarea celulelor.
Descoperirea enzimei telomeraza a pavat calea pentru cercetari, care au aratat ca celulele canceroase folosesc aceasta enzima pentru a-si sustine cresterea necontrolata.

In 2006, cei trei au primit premiul Lasker pentru lucrarile in domeniul telomerazei, enzima care este implicata in imbatranirea celulelor, dar care joaca si un rol major in procesul de cancerizare a celulelor.

In varsta de 60 de ani, licentiata la Universitatea din Melbourne, unde a si lucrat multi ani, Elizabeth Blackburn s-a aflat mai multi ani pe lista favoritilor la Nobelul pentru medicina sau fiziologie. In 2008, a primit distinctia L'Oreal-UNESCO pentru femeile din stiinta.

Telomeraza este una dintre enzimele a carei inhibitie prezinta cel mai mare potential terapeutic in tratarea cancerului. Aceasta reface capetele telomerilor scurtati in timpul diviziunii celulelor canceroase.

Cele mai prestigioase distinctii acordate celor care se indeletnicesc cu stiinta ori cu practicarea virtutilor umaniste, premiile Nobel au ambitia de a-i recompensa pe cei prin care omenirea progreseaza, asa cum este notat in testamentul lui Alfred Nobel, unul dintre marii cosmopoliti ai istoriei, noteaza NewsIn.

"Dorinta mea expresa este ca atunci cand se acorda premiile, argumentul nationalitatii candidatilor sa nu fie luat in niciun fel in considerare, indiferent daca sunt scandinavi sau nu”, sunt ultimele randuri ale testamentului lui Alfred Nobel, prin care instituia celei mai longevive distinctii acordate vreodata oamenilor de stiinta, literatilor si "campionilor pacii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.