Romania nu are nicio sansa sa obtina postul de comisar european pe agricultura si nici un alt domeniu care ar include fonduri europene, iar anuntul ca Parisul sprijina Bucurestiul in acest demers nu a fost deloc util, au declarat surse din Comisia Europeana.
"Bucurestiul nu are nicio sansa pentru vreun portofoliu care ar implica fonduri europene", a spus joi un oficial al executivului european sub protectia anonimatului. Desi Dacian Ciolos este apreciat ca profesionist in etajele superioare ale Comisiei Europene, reputatia lui nu este suficienta pentru a obtine dosarul agriculturii, ce implica peste o treime din bugetul UE, relateaza NewsIn. [Presa austriaca nu are incredere in competenta lui Ciolos in domeniul agriculturii]

Cu reforma politicii agricole inca disputata si Franta avand interese directe in acest domeniu, faptul ca Bucurestiul a anuntat ca are sprijinul lui Nicolas Sarkozy "nu serveste deloc cauzei", a adaugat oficialul european.

Intrebat despre sansele europarlamentarului Adrian Severin, vehiculat drept optiune in unele cercuri social-democrate, oficialul european a zambit, spunand ca acesta nu ar fi niciodata acceptat de presedintele executivului european. [Franta, de partea Romaniei privind postul de comisar pentru agricultura]

Sefii de stat si de guvern vor avea ocazia joi seara sa poarte discutii informale privind impartirea posturilor in noua Comisie Europeana, dupa ce Jose Manuel Barroso a fost reinvestit in functie miercuri de catre Parlamentul European. Insa nici o decizie nu va putea fi luata inainte de referendumul din Irlanda de pe 2 octombrie, cand ar putea fi aprobat Tratatul de la Lisabona, ce mentine principiul o tara-un comisar si introduce un post mai puternic in politica externa UE, prin comasarea actualului inalt reprezentant pentru politica externa si de securitate detinut de Javier Solana cu cel al comisarului pentru relatii externe si de vecinatate.

In cazul in care Irlanda voteaza nu, se mentine actualul Tratat de la Nisa, potrivit caruia numarul comisarilor ar trebui sa fie mai mic decat cel al statelor membre. In acest caz, cel mai probabil tara care va numi succesorul lui Javier Solana nu va mai avea si un comisar european.
Premierul Emil Boc declara la inceputul lunii septembrie ca Romania a decis inca din 12 ianuarie sa opteze pentru portofoliul Agriculturii din cadrul Comisiei Europene si pentru sustinerea lui Dacian Ciolos in functia de comisar european, care este sprijinit atat de Guvern, cat si de Presedintie. [Romania vaneaza portofoliul agriculturii in Comisia Europeana]

Boc a mai spus ca Romania are sustinerea Frantei, Germaniei si Poloniei pentru obtinerea portofoliului Agriculturii, dar ca va fi o negociere dificila deoarece Danemarca doreste mentinerea actualului detinator al portofoliului, Mariann Fischer Boel. La inceputul acestei saptamani, Fischer Boel a declarat ca nu mai doreste un nou mandat. Danemarca ar putea propune drept succesoare pe ministrul mediului Connie Hedegaard, ce va fi gazda conferintei ONU de la Copenhaga, unde se va negocia un acord global privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Un alt nume vehiculat de social-democratii romani ar fi cel al secretarului de stat pentru afaceri europene Vasile Puscas, fost negociator-sef cu Comisia Europeana in perioada de preaderare.In audierile ce au avut loc pe 31 august in Parlament, Puscas a facut apel la implicarea parlamentarilor in demersul de obtinere a unui portofoliu consistent pentru Romania. "Promomvarea sau lobby-ul se face foarte insistent si pe canale parlamentare si aici rolul domniilor dumneavoastra este extraordinar de mare, dar si din partea societatii civile si a partenerilor sociali", a explicat Puscas, sugerand ca exista si ale cai, in afara celor diplomatice, pentru a obtine un portofoliu de substanta pentru Romania.

Intrebat, concret, daca isi doreste sa obtina un portofoliu de comisar european, Puscas a raspuns ca ceea e e important este sa existe un consens politic intern pentru candidatul propus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.