Portalul austriac Agrarheute scrie, dupa anuntul actualului comisar al agriculturii, Mariann Fischer Boel, ca nu va mai candida, despre cei doi potentiali urmasi - austriacul Wilhelm Molterer si romanul Dacian Ciolos, care insa in cercurile UE "nu ar fi considerat o figura cu greutate" in domeniu.
Portalul austriac de specialitate Agrarheute.com scrie intr-un material denumit "Doi candidati pentru postul de comisar UE pe agricultura: Ce vor Wilhelm Molterer si Dacian Ciolos?" ca dupa anuntul lui Mariann Fischer Boel ca nu se mai inscrie pentru un nou post de comisar european pentru agricultura, dezbaterea privind urmasul acesteia se va concentra asupra a doua personalitati: austriacul Wilhelm Molterer si romanul Dacian Ciolos, relateaza NewsIn.

Agrarheute considera ca sigura optiunea Romaniei pentru postul de comisar pe agricultura. "Dacian Ciolos va candida pentru postul de comisar european pe agricultura. Inca de la inceputul lunii septembrie liderii guvernamentali de la Bucuresti si-au exprimat optiunea pentru acest portofoliu. Ar urma sa fie trimisa o scrisoare oficiala catre presedintele CE, Jose Manuel Barroso", scrie portalul.

In text se mentioneaza faptul ca inginerul agronom Dacian Ciolos a fost la sfarsitul lui 2007, pentru scurt timp, ministru al agriculturii, ca acesta este casatorit cu o frantuzoaica, dar ca in cercurile UE "nu ar fi tratat tocmai ca o figura cu greutate in domeniul politicilor agrare". Cu toate acestea, Agrarheute mentioneaza ca Romania ar avea traditie in acest domeniu, fiind timp de multi ani supranumita granarul Europei.

Portalul mai semnaleaza un alt aspect ca fiind problematic. Candidatura lui Dacian Ciolos anuntata inca de la inceputul lui septembrie a venit si neobisnuit de devreme, mai ales in conditiile in care actualul comisarul pe agricultura, Mariann Fischer Boel, anuntase ca va lua o decizie cu privire la candidatura sa abia dupa 13 septembrie.

Pe de alta parte, scrie portalul austriac de specialitate agrara, Wilhelm Molterer "a fost din ianuarie 2007 pana in decembrie 2008 vicecancelar al Austriei si ministru de finante si este un specialist in politici agrare. El si-a petrecut copilaria la o ferma, iar dupa un studiu axat pe economie sociala a lucrat la Uniunea Taranilor, unde a si fost director din 1989 pana in 1993".

Politicianul ÖVP, acum in varsta de 54 de ani, si-a inceput cariera politica la nivel local, el fiind din 1987 secretar de cabinet al ministrului agriculturii Josef Riegler si apoi al ministrului Franz Fischler, care ulterior a si devenit comisar european. Din 1994 pana in 2003 a fost ministru al agriculturii.

Totusi, atrage atentia portalul, la Viena candidatura lui Molterer este destul controversata. Chiar daca partidul de coalitie SPÖ a cedat partenerului ÖVP decizia privind comisarul european, se pare ca numele politicianului Wilhelm Molterer nu ar fi chiar foarte curat, acesta fiind implicat in falimentul unei banci.

In plus, in ceea ce priveste aprecierile de la Bruxelles, Agrarheute atrage atentia ca "poate fi citit numai in stele" daca Austria va primi portofoliul agriculturii si aminteste ca Franta sprijina Romania in acest sens.

Totusi, coalitia de guvernare de la Bucuresti nu pare sa fi reusit sa se puna de acord cu privire la portofoliul de comisar pe care Romania il vizeaza. Reprezentantii PSD la nivelul Executivului, precum Dan Nica sau Cristian Diaconescu, au anuntat initial ca optiunea Romaniei este portofoliul pentru agricultura, si ca cel mai avansat din acest punct de vedere este Dacian Ciolos. Apoi, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a spus chiar la inceputul lunii septembrie, ca exista "mentiuni", la nivelul PSD si al parlamentarilor, ca si Vasile Puscas s-ar califica pentru un portofoliu de comisar.

In corul critic al PSD-istilor a intrat si europarlamentarul Adrian Severin, care a declarat la Realitatea FM ca "probabil domnul Diaconescu a facut o declaratie din mandatul primului ministru, in niciun caz din mandatul partidului" si ca Mircea Geoana ar fi spus in cadrul unei discutii de partid ca formatiuneaa isi rezerva dreptul de a discuta in continuare chestiunea. "Pentru PSD, cred, ar fi extrem de greu sa voteze, in Romania, in favoarea unui fost ministru liberal si actual consilier al presedintelui Basescu, de numele caruia se leaga blocarea fondurilor europene pe agricultura si toate problemele pe care rapoartele de tara privind agricultura le pun in dreptul Romaniei", i-a imputat Severin lui Ciolos.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.