Noul sistem antiracheta pe care SUA vor sa il desfasoare in Europa nu vizeaza contracararea rachetelor cu raza lunga de actiune, ci mai ales a celor cu raza scurta si medie, o adaptare destinata, potrivit SUA, sa raspunda amenintarii mai urgente ce vine din partea Iranului.
Potrivit Casei Albe, "comunitatea de informatii crede ca amenintarea rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune provenind din Iran creste mai rapid decat se estima inainte, in timp ce amenintarea ca Iranul sa se doteze cu rachete cu raza lunga de actiune capabile sa loveasca SUA este mai lenta in a se concretiza".

Aceasta "noua arhitectura", ce prevede desfasurarea capacitatilor "testate si cu cost optim", nu cere instalarea prevazuta a unui radar in Cehia si a zece interceptare de rachete in Polonia.

Faza 1.
Desfasurarea in 2011 in Europa de Sud si Nord a elementelor apararii antiracheta ce includ sistemul Aegis, care echipeaza navele militare si permit urmarirea traseului rachetelor inamice, precum si rachetele interceptoare mare-aer SM-3 concepute pentru distrugerea rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune. Statele Unite au testat deja aceste interceptoare SM-3 cu succes in februarie 2008, distrugand un satelit american in deriva.

Faza 2: Desfasurarea in 2015 a unei versiuni ameliorate a SM-3 in mare, dar si la sol, pentru a extinde in Europa zona de protectie impotriva rachetelor cu raza scurta sau medie de actiune. Statele Unite sunt in discutii cu Cehia si Polonia pentru a gazdui o versiune terestra a SM-3 si alte componente ale sistemului.

Faza 3. Desfasurarea in 2018 a unei versiuni mai avansate SM-3, in prezent in faza de dezvoltare.

Faza 4. Desfasurarea in 2020 a cele mai avansate versiuni de racheta SM-3, care va fi capabila sa intercepteze atat rachete cu raza scurta si medie de actiune, dar si rachete cu raza lunga de actiune ce ar ameninta SUA.

Merkel: Decizia SUA privind scutul este un "semnal de speranta" pentru apropierea de Rusia


Cancelarul german Angela Merkel a salutat joi decizia Statelor Unite de a renunta la proiectul promovat de Bush pentru un scut antiracheta in Europa, criticat de Moscova, si a vorbit despre un "semnal de speranta" privind relatiile cu Rusia, relateaza AFP.

"Considera ca aceasta decizie este un semnal de speranta", care ar putea permite, in special, "depasirea dificultatilor cu Rusia", a declarat ea presei, la sosirea la o reuniune a liderilor europni organizata la Bruxelles inainte de summitul G20.

Obama a anuntat o noua abordare a apararii antiracheta in Europa, renuntand la proiectul precedent promovat de administratia Bush. Aceasta revizuire a fost realizata pe baza recomandarilor unanime ale secretarului apararii, Robert Gates si ale sefilor de Stat Major, a declarat Obama, precizand ca masura are la baza doua aspecte: pe de o parte, informatiile actualizate privind programul balistic iranian, iar pe de alta dezvoltarea tehnologiei americane de aparare antiracheta.

Rusia a salutat decizia si vrea o cooperare cu Statele Unite, a declarat presedintele Dmitri Medvedev.


Renuntarea la scutul antiracheta: Esec al politicii SUA in Europa


"Daca se va confirma, ar fi un esec al gandirii pe termen lung a administratiei americane in aceasta parte a Europei
", a spus joi (n.r. 17 septembrie 2009), Aleksander Szczyglo, seful biroului pentru securitate nationala din presedintia poloneza, citat de AFP.

Potrivit NewsIn, Szczyglo a reamintit ca proiectul scutului nu are numai o dimensiune militara, ci si una "politica si strategica" pentru Europa Centrala.

Statele Unite intentioneaza sa renunte la proiectul de desfasurare a scutului antiracheta in Europa, afirma Wall Street Journal.

"Statele Unite vor sustine decizia prin faptul ca programul iranian de rachete cu raza lunga de actiune nu a progresat atat de rapid pe cat se credea, reducandu-se astfel amenintarea pentru continentul american si marile capitale europene", potrivit ziarului, care citeaza actuali si fosti oficiali, sub acoperirea anonimatului.

Totodata, Rusia ar saluta o decizie a SUA de a renunta la proiectul scutului, potrivit declaratiilor unei surse din Ministerul rus de Externe, citate de 9AM. "Daca Statele Unite au intr-adevar intentia de a renunta la planurile de desfasurare a elementelor scutului in Polonia si Cehia este, evident, o veste buna", a declarat joi, sursa citata.

Potrivit unei surse din ministerul polonez, citata de RIA Novosti, o delegatia americana a sosit in Polonia joi dimineata si imediat s-a indreptat spre Ministerul de externe. La negocieri din partea poloneza participa ministrul de externe Radoslav Sikorski.

Presedintele american Barack Obama l-a sunat pe premierul ceh Jan Fischer miercuri noapte pe tema proiectului scutului antiracheta, a declarat joi purtatorul de cuvant al lui Fischer.

Se asteapta ca delegatia americana va informa oficial Varsovia despre renuntarea instalarii stutului antiracheta pe teritoriul polonez, adauga RIA Novosti.


Washingtonul renunta la proiectul sau actual de scut antiracheta


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.