Premierul rus Vladimir Putin a deschis campania electorala pentru prezidentialele din 2012 cand a spus ca la alegerile din 2012 el si Medvedev se vor "intelege pentru ca sunt de acelasi sange si au aceleasi viziuni politice".
La sfarsitul saptamanii trecute premierul rus Vladimir Putin a participat la o reuniune cu expertii clubului international Valdai. Putin a dat asigurari ca nu va exista o concurenta intre el si presedintele Dmitri Medvedev la alegerile prezidentiale din 2012 si ca va lua decizia de a candida sau nu "in functie de realitatea momentului". "In 2008, oare a fost concurenta?", a intrebat el expertii clubului Vladai, facand referire la alegerile din martie 2008, pe care Medvedev le-a castigat din primul tur de scrutin. "Nici in 2012 nu va fi concurenta. Vom ajunge la un acord, pentru ca suntem de acelasi sange si avem aceleasi viziuni politice", a adaugat el. Publicatia rusa sustine ca pe site-ul Guvenului rus a fost postata stenograma discutiilor dintre Putin si expeti, din care insa lipseste principala intrebare legata de alegerile din 2012, relateaza publicatia Nezavisimaia Gazeta, citata de NewsIn.

"De altfel, nu este prima data cand premierul rus face declaratii 'mari' in mometul unor discutii legate de vreo initiativa ulterioara a presedintelui rus", scrie publicatia rusa. In preajma organizarii reuniunii expertilor clubului Valdai, Medvedev a publicat un articol in cotidianul liberal online Gazeta.ru, in care a facut o descriere a tarii fara concesii, calificand-o drept corupta si criticand esecurile din ultimii ani, afirmatii interpretate de unii experti drept o critica voalata la adresa lui Putin. "Trebuie reamintita vizita presedintelui Barack Obama la Moscova, cand Vladimir Putin a organizat, pe neasteptate, o intalnire cu bikeri, ceea ce a facut o concurenta reportajelor legate de activitatile presedintelui", mai scrie ziarul rus. [Premiera: Medvedev il critica pe Putin]

In acelasi timp, o sursa apropiata Kremlinului a spus ca afirmatia lui Putin "avem acelasi sange" si ca tandemul se va "intelege" era auzita inca de anul trecut pe culoarele Kremlinului. De aceea este important sa subliniem ca speranta ca presedintele va deveni un actor de sine-statator deocamdata nu se confirma. Medvedev ramane succesor.

De altfel, secretarul comitetului central din partidul rus al comunistilor Serghei Obuhov a spus pentru Nezavisimaia Gazeta ca a perceput afirmatiile lui Putin referitoare la alegerile din 2012 ca un raspun lui Medvedev. "Ce reprezinta articolul lui (Medvedev n.r.) "Rusia, inainte' ?. Acesta nu este un fel de mesaj al presedintelui, ci un adevarat manifest pre-electoral. Dupa publicarea acestuia, se pune intrebarea: daca noua strategie de dezvoltare a tarii o propune Medvedev, atunci cine este liderul national Putin? Si oare va mai fi dupa aceasta liderul national?".

Potrivit presedintelui Centrului de studiere a elitelor de la Institutul de sociologie Olga Kristanovskaia, Putin a fost sincer, scrie publicatia rusa. "El nu a incercat sa asigure ca un mecanism politic, lipsit de personalitate, va rezolva singur problema viitorului presedinte. Totul va fi hotarat de lideri. (...) Unul este fratele mai mare, altul mai mic: fiul politic si tatal politic", a spus ea. "Insa, a adaugat ea, in spatele lui Putin este partidul, iar in spatele lui Medvedev - nu. La alegeri acest lucru este foarte important, pentru ca partidul, totusi, reprezinta o masina electorala", scrie Nezavisimaia Gazeta.

Directorul de programe rusesti si asiatice de la Institutul american de securitate globala Nicolai Zlobin a spus pentru Nezavisimaia Gazeta ca "din punct de vedere oficial, in Rusia exista diverse institutii, existente si in Occident si care sunt obligatorii. Insa numarul acestora nu reprezinta o garantie a faptului ca ele functioneaza ca si in Occident. Si, bineinteles, in Rusia nu exista niciun partid politic real. Alegerile care se desfasoara in tara nu raspund standardelor occidentale. Cum a devenit Medvedev presedinte, desfasurand o campanie electorala de o jumatate de zi? (...)Aceasta nu reprezinta o campanie electorala din punctul de vedere al standardelor occidentale. Acelasi Barack Obama, timp de doi ani, a calatorit prin tara pentru a convinge electoratul sa-l voteze, adunand mii de oameni la mitinguri...".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.