Presedintele moldovean in execitiu Vladimir Voronin a anuntat ieri in cadrul sedintei plenare a partidului comunist ca va renunta la functia de sef al statului, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul formatiunii in sectiunea de limba rusa.
"Eu, ca presedinte al partidului, nu intentionez, in acest moment critic pentru tara si pentru partidul nostru sa raman intr-o situatie indoielnica si ambigua de presedinte in exercitiu. Practic, nu am niciun temei politic si moral pentru a indeplini pur si simplu formal aceasta functie inalta in stat. (...)", a spus Vladimir Voronin in cadrul sedintei plenare a Partidului Comunistilor, relateaza NewsIn.

"De aceea, eu trec in Parlament in calitate de simplu deputat pentru a fi impreuna cu partidul si cu factiunea. Voi fi alaturi de voi in primele prima linie. Asa va fi corect. De acest lucru are nevoie si partidul nostru, care are nevoie de o mai mare consolidare politica si organizationala. Doar astfel, in aceeasi echipa, umar la umar, vom mobiliza potentialul nostru traditional de partid de 30.000 de oameni spre noi victorii, pentru a reda Moldovei si poporului ei valorile si increderea in ziua de maine", a mai spus Voronin.

Mediile apropiate comunistilor, inclusiv cele ruse, difuzasera anterior aceasta informatie citand sub acoperirea anonimatului surse din cadrul Partidului Comunistilor. Mai tarziu stirea a fost dezmintita pe rand de purtatorul de cuvant al PCRM, Svetlana Ivanov, si de deputatul comunist Vladimir Turcan, care a catalogat informatia drept "o prostie".

Comunistii anunta ca vor continua lupta pentru "eliminarea pericolului unionismului"

Comunistii moldoveni anunta ca vor continua eforturile pentru coagularea in jurul grupului parlamentar al comunistilor, care detine 48 de mandate, a unei „majoritati patriotice”, inclusiv pentru a contracara tentativele fortelor unioniste „de a intoarce indarat progresul tarii”.

"In cazul in care vor fi epuizate toate posibilitatile de creare a unei majoritati parlamentare responsabile si patriotice, Partidul Comunistilor considera oportuna examinarea chestiunii cu privire la trecerea sa in opozitie. Si deja in acest statut responsabil, in mod hotarat si ferm, de a opune rezistenta oricaror tentative ale fortelor reactiei unioniste de a intoarce indarat progresul tarii, de a lipsi Republica Moldova si poporul ei de orice perspectiva de dezvoltare independenta si demna", se spune in rezolutia plenarei activului Partidului Comunistilor desfasurata miercuri la Chisinau.

In opinia comunistilor, majoritatea parlamentara, adica Alianta pentru Integrare Europeana, constituita din patru partide necomuniste, este o entitate „contrara vointei alegatorilor si propriilor declaratii de program” si „constituie un atac grosolan al unei reactii politice extremiste, o tentativa de restaurare a puterilor unioniste din trecut si a unui capitalism primitiv salbatic”.

„O dovada neconditionata si semnificativa in acest sens serveste alegerea ilegala de catre aceasta majoritate in functia de noul presedinte al Parlamentului a lui Mihai Ghimpu – politician ale carui viziuni unioniste radicale sunt cunoscute intregii societati moldovenesti”, se spune in rezolutia care mai precizeaza ca majoritatea liberala de dreapta creata in Parlament „reprezinta o amenintare evidenta la adresa viitorului statului moldovenesc”, dar si a integrarii europene.

Rezolutia anunta ca Partidul Comunistilor isi va continua eforturile de creare a unei coalitii anticriza de centru-stanga parlamentare. „Doar astfel vor putea fi evitate noi alegeri parlamentare anticipate si vor fi create conditii pentru revenirea tarii pe fagasul democratiei, mentinerii independentei si suveranitatii”.

In finalul apelului, PCRM cere societatii moldovenesti „sa dea dovada de sange rece, de rezistenta si de devotament fata de principiile democratice”.

Unul dintre fruntasii comunistilor, Mark Tkaciuk, a declarat dupa sedinta plenarei activului ca PCRM nu recunoaste Alianta pentru Integrare Europeana. Un alt fruntas PCRM, Vadim Misin, a spus ca AIE este "o formatiune amorfa cu care nu ai ce discuta".

“Aratati-mi si mie macar un om din Republica Moldova care a votat pentru aceasta alianta”, a spus Misin. El a mai declarat ca Partidul Comunistilor nu va merge de buna voie in opozitie. “Dar daca vom fi impinsi de celelalte partide, acest lucru va insemna nu decesul nostru politic, ci decesul lor”, a spus Vadimi Misin, care s-a aratat convins ca PCRM va lua mai multe mandate in cazul unor noi alegeri anticipate decat la anticipatele din 29 iulie, unde comunistii au pierdut 12 mandate fata de alegerile din aprilie.

Sedinta activului PCRM a avut loc in paralel cu sedinta Parlamentului desfasurata de AIE, la care comunistii au refuzat sa participe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.