Partidul cancelarului Angela Merkel a facut duminica un pas inapoi in doua alegeri regionale, inainte de legislativele din 27 septembrie.
Uniunea crestin-democrata a lui Merkel si-a pierdut majoritatea in doua landuri unde guverna singur, relateaza AFP.

Intre timp, "la nivel federal, Merkel beneficiaza de un avans considerabil" si aceste rezultate nu-i pun in pericol realegerea, scrie Financial Times Deutschland.

Toate sondajele arata ca ea va fi in masura sa formeze viitorul guvern dupa alegerile din septembrie, conform NewsIn.

Duminca, la alegerile regionale organizate in Saarland, apropierea frontierei franceze si in Thuringia, a piedut circa 12% in raport cu precedentele alegeri regionale. In aceste doua state, CDU nu va putea pastra puterea, chiar si aliindu-se cu liberalii din FDP, configuratia dorita de Merkel la nivel federal dupa viitoarele alegeri.

Guvernele din cele doua landuri ar putea duce teoretic la coalitii "rosii-rosii-verzi" din trei partide de stanga - Partidul social-democrat (SPD), stanga radicala Die Linke si Verzii, o configuratie inedita in Germania de Vest.

In al treilea scrutin regional, in Saxonia, CDU si-a pastrat pozitiile si va putea exclude SOD, aliindu-se cu FDP.

Negocierile pentru formarea viitoarelor coalitii ar putea dura saptamani. Secretarul general al CDU, Ronald Pofalla, a recunoscut "pierderile dureroase" pentru formatiunea sa, dar a notat: "Suntem cel mai puternic partid in cele trei landuri, SPD este in urma noastra".

Frank-Walter Steinmeier, principalul rival al lui Merkel la 27 septembrie, vede in acest rezultat un semn incurajator. "Un lucru este sigur: aceasta tara nu vrea o coalitie neagra-galbena (CDU-FDP), a spus candidatul la postul de cancelar.

Scrutinul a fost marcat si de mentinera in Saxonia a partidului neonazist NPD, care, cu 5,2% din voturi, este pentru prima data reales intr-un Parlament regional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.