In interogatoriile sale, CIA isi ameninta detinutii, printre care si Khalid Sheikh Mohammed, autoproclamatul organizator al atentatelor de la 11 septembrie 2001, ca le vor ucide si agresa sexual rudele.
Potrivit unui raport intern al CIA, dat publicitatii luni de Departamentul de Justitie al SUA, persoana care-l interoga pe Sheikh Mohammed i-ar fi zis acestuia ca, daca nu ofera informatii despre atentat, copii lui vor fi ucisi, informeaza cotidianul britanic The Telegraph.

Un alt reprezentant CIA a incercat sa-l convinga pe detinut ca mama sa va fi violata in fata lui. Acesta a negat ca ar fi zis asa ceva islamistului.

Documentul detaliaza conditiile in care a fost interogat un alt membru marcant al-Qaida, Abdel Rahim al-Nashiri, principalul suspect in atentatul impotriva navei americane USS Cole - comis in octombrie 2000 in largul coastelor Yemenului. Mai intai a fost amenintat cu un revolver indreptat catre capul sau, apoi cu o bormasina. "Interogatorul a intrat in celula si a pornit bormasina pentru a-l speria pe detinut, care era gol, doar cu o cagula pe cap", scrie in raport inspectorul general. El precizeaza ca bormasina nu l-a atins nicio clipa pe prizonier, potrivit AFP, citata de NewsIn.

Altadata, un traducator i-a spus intr-o araba dialectala, cu un ton si accent particular: "am putea s-o facem pe mama ta sa vina aici" si "iti putem determina familia sa vina aici".

Raportul, scris in 2004, a iesit la iveala dupa ce Consiliul American pentru Libertati Civile a facut presiuni si a depus o petitie legala.

Toate aceste practici de intimidare si tortura a detinutilor sunt acum investigate de o comisie, numita de Procurorul general al Statelor Unite, intreaga ancheta fiind aprobata de presedintele american Barack Obama.

Cert este ca in ultimul timp ies la iveala niste metode de interogare a potentialilor teroristi in contradictie cu toate drepturile omului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.