Phenianul a denuntat din nou ieri exerctiile americano-sud-coreene in curs, comparandu-le cu o repetitie pentru un "atac nuclear preventiv" impotriva Coreei de Nord, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"In spatele acestor exercitii se profileaza o schema periculoasa de agresiune pentru lansarea unui atac nuclear preventiv impotriva Republicii Democrate Populare a Coreei si cucerirea sa rapida atunci cand se va ivi ocazia, sub pretextul de a preveni evolutii imprevizibile in peninsula coreeana", a declarat un purtator de cuvant al diplomatiei nord-coreene.

Americanii sunt "atat de prosti, incat incearca sa inabuse ideologia si sistemul nord-coreean cu forta armelor", a adaugat purtatorul de cuvant al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de presa oficiala.

Coreea de Nord "va urmari cu atentie fiecare gest al autoritatilor sud-coreene si americane si va lua masuri dure impotriva oricarei provocari", a adaugat el.

Regimul de la Phenian anuntase luni ca si-a plasat armata si populatia in stare de alerta inainte de inceperea exercitiilor si ca va riposta prin toate mijloacele, inclusiv nucleare, la o eventuala "provocare militara".

Coreea de Nord critica frecvent acest gen de maenvre militare, pe care Seulul si Washingtonul le declara pur defensive, si promite constant ca va replica la orice incalcare a suveranitatii sale.

Coreea de Sud si Statele Unite au informat in iulie Phenianul despre organizarea exercitiilor comune, subliniind ca nu au intentia de a invada Coreea de Nord. 10.000 de soldati americane si 56.000 sud-coreeni participa la exercitii, care se incheie in 27 august. Exercitiile, numite Ulchi Freedom Guardian (UFG), presupun simulari pe computer cu scopul de a ameliora capacitatea Statelor Unite de apara Coreea de Sud, in cazul unui atac.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.