Disidenta birmana Aung San Suu Kyi, condamnata la arest la domiciliu, s-a intalnit sambata cu senatorul democrat Jim Webb, apropiat al presedintelui american Barack Obama, intr-o vizita fara precedent care ar putea semnala modificarea relatiilor bilaterale dintre SUA si Myanmar, transmite AFP.
Webb, democrat de Virginia care prezideaza o subcomisie de afaceri externe in Senat, se intalnise anterior cu liderul regimului de la Yangon, Than Shwe. Este primul inalt oficial american care discuta cu Shwe.

Intalnirea a avut loc in capitala administrativa birmana Naypyidaw, situata in centrul acestei tari izolate, in contextul in care junta militara aflata la putere este extrem de criticata pe plan international pentru condamnarea recenta a disidentei Suu Kyi la inca 18 luni de arest la domiciliu. Procesul lui Suu Kyi, simbolul opozitiei birmane, care a fost deja privata de libertate timp de 14 din ultimii 20 de ani, a urmat dupa patrunderea in locuinta ei, in mai, a unui mormon american de 54 de ani, John Yettaw. La randul sau, acesta a fost condamnat la sapte ani de inchisoare si munca fortata.

Primul rezultat aparent al discutiei istorice a lui Webb cu Than Shwe a fost anuntat de un oficial birman, sub acoperirea anonimatului. Potrivit lui, americanul Yettaw, care are probleme de sanatate si a facut mai multe crize de epilepsie in inchisoare, va fi trimis in curand in Statele Unite. "Yettaw va fi probabil expulzat dupa vizita senatorului american", a declarat reprezentantul juntei, adaugand insa: "Nu vor pleca impreuna".

Dupa intalnirea intre patru ochi cu Than Shwe, Webb a mers la Yangon, cel mai mare oras din tara, unde s-a intalnit timp de 45 de minute cu Suu Kyi, dar nu se va intalni si cu Yettaw, potrivit unor oficiali birmani.

La Naypyidaw, Jim Webb a discutat si cu reprezentanti ai Ligii Nationale pentru Democratie (LND), principala formatiune de opozitie condusa de Suu Kyi. Daca nu va fi gratiata pana in 2010, laureata premiului Nobel pentru Pace in varsta de 64 de ani nu va putea participa la alegerile promise de regimul militar pentru anul viitor.

Joi, Consiliul de Securitate al ONU isi exprimase "grava preocupare" dupa verdictele de la Yangon, iar Uniunea Europeana adoptase noi sanctiuni impotriva regimului birman.

In lunile ce au precedat procesele lui Suu Kyi si Yettaw, administratia Obama declarase ca ia in calcul o schimbare de politica fata de Myanmar, cu mai mult dialog si mai putine sanctiuni.

Potrivit unui diplomat, intrevederile lui Jim Webb urmau sa se concentreze asupra modalitatilor prin care se poate obtine eliberarea rapida a lui John Yettaw si o eventuala "rasplata".

Jim Webb (in varsta de 63 de ani), veteran al razboiului din Vietnam, sosise in Myanmar vineri, venind din Laos, punctul de plecare al unui turneu in Asia de Sud-Est. Un membru al delegatiei sale a vorbit sambata la Yangon in fata Federatiei camerelor de comert si industrie din Myanmar si, potrivit participantilor, discutia s-a referit la sperantele oamenilor de afaceri locali de a asista curand la diminuarea sanctiunilor occidentale care impiedica dezvoltarea tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.