Un avion de pasageri Tupolev al companiei iraniene Caspian Airlines s-a prabusit ieri in nordul Iranului, la ora locala 11.49 (10.19, ora Romaniei), avand la bord 168 de pasageri si membri ai echipajului. Autoritatile spun ca nu exista supravietuitori.
"La bord se aflau 153 de pasageri si 15 membri ai echipajului. Avionul a decolat la ora locala 11.33 de pe aeroportul Imamul Khomeiny din Teheran si s-a prabusit 16 minute mai tarziu", a declarat Reza Jafarzadeh, purtator de cuvant al Aviatiei civile. Oficialul nu a precizat cauzele accidentului.

Potrivit autoritatilor de la Teheran, aparatul, care s-a prabusit pe un camp din nordul Iranului, a luat foc in aer si a incercat de mai multe ori sa aterizeze inainte de a exploda, relateaza NewsIn.

Potrivit AFP, televiziunea de stat in limba engleza Press TV a aratat primele imagini cu resturile avionului prabusit pe un camp.

Martori oculari au relatat ca aparatul a explodat dupa impactul cu solul, iar televiziunile au aratat un crater urias, cu un diametru de 60 de metri si o adancime de cativa metri format in urma prabusirii aeronavei. Langa crater se puteau vedea fragmente din aeronava, incaltaminte si haine.

Potivit agentiei oficiale IRNA, avionul companiei Caspian Airlines, care efectua o cursa intre Teheran si capitala Armeniei, Erevan, s-a prabusit in apropiere de satul Janat-Abad, din provincia Qazvin.

Presa locala sustine ca la bordul avionului se aflau si membrii echipei nationale de judo juniori. "Din pacate, din cauza puterii exploziei si a nivelului de carbonizare a victimelor nu putem face nimic. Nu putem decat sa transferam ramasitele corpurilor", a declarat un responsabil al Semilunii verzi, citat de agentia Mehr.

Iranul a cunoscut mai multe catastrofe aeriene in ultimii zece ani. Flota aeriana civila si militara a Iranului este intr-o stare critica, din cauza vechimii sale si a intretinerii defectoase ca urmare a sanctiunilor impuse de Statele Unite dupa anii '80, dupa revolutia islamica si luarea de ostatici de la Ambasada americana de la Teheran.

In septembrie 2006, 29 de persoane au murit dupa ce un avion a iesit de pe pista si a luat foc, dupa aterizarea la Mashhad. La sfarsitul anului 2006, un avion militar iranian s-a prabusit la decolarea de la Teheran. 39 de persoane au murit, dintre care 30 erau membri ai Gardienilor Revolutiei. In decembrie 2005, un Lockheed C-130 s-a prabusit intr-o zona rezidentiala imediat dupa decolarea de pe aeropotul Mehrabad din Teheran. Accidentul s-a soldat cu 108 morti.

Catastrofa aviatica de miecuri intervine dupa alte doua tragedii. La 1 iunie, un Airbus A330 al Air France care efectua cursa Rio de Janeiro-Paris s-a prabusit in Oceanul Atlantic, accidentul soldandu-se cu 228 morti.

La 30 iunie, un Airbus A310 al Yemenia s-a prabusit, 152 persoane pierzandu-si viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.