Autoritatile controleaza situatia, iar criminalii vor fi condamnati la moarte, a declarat primarul orasului Urumqi miercuri, la trei zile de la izbucnirea revoltelor interetnice soldate cu 156 de morti si peste o mie de raniti in capitala regiunii chineze Xinjiang.
Haosul continua in China

Liderul partidului comunist din Urumqi, Li Zhi, a avertizat ca orice persoana vinovata de moartea celor 156 de victime din timpul revoltelor vor fi condamnate la moarte, transmite NewsIn, citand AFP. Potrivit legii chineze, orice persoana acuzata pe drept de omoucidere este pasibila de pedeapsa cu moartea.

"Fiecare, si in special (etnicii - n.red.) hani, ar trebui sa dea dovada de calm si moderatie", a avertizat Zhi comunitatea etnica majoritara din China, care doreste sa se razbune dupa ce membrii sai au fost luati drept tinte in violentele de duminica lansate de uigurii din Urumqi.


Erdogan cere autoritatilor chineze sa dea dovada de retinere

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a luat atitudine la ceea ce se intampla cu grupul musulman din Xinjiang si transmis un mesaj autoritatilor chineze. Violentele interetnice care afecteaza de duminica provincia "au luat dimensiunea unor atrocitati", a declarat acesta, cerand autoritatilor sa dea dovada de retinere.

Revolte etnice in China, soldate cu 140 de morti

Fara a acuza direct administratia chineza, el a declarat ca Turcia musulmana, care a relatiile culturale si religioase stranse cu uigurii din Xinjiang, minoritate turcofona, vrea ca tulburarile sa inceteze imediat, "respectand normele universale ale drepturilor omului", si ca vinovatii sa fie adusi in fata justitiei.

Cu putin timp inainte, ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a afirmat ca va dicutat acest subiect miercuri cu omologul sau chinez. "Intretinem relatii fratesti cu poporul uigur si suntem foarte interesati de soarta lor", a spus el. Insarcinatul cu afaceri al ambasadei Chinei a fost convocat marti la Ministerul de Externe, a adaugat el.

Diplomatia turca a dat publicitatii si un comunicat in care Ankara isi exprima ingrijorarea fata de incidente. "Poporul turc se simte foarte apropiat de poporul uigur, cu care are relatii fratesti si ii impartaseste suferintele", potrivit documentului.

Turcia "vrea sa creada ca autoritatile chineze vor respecta scrupulos securitatea persoanelor, in urma eforturilor desfasurate pentru reinstaurarea ordinii", subliniaza documentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.