Administratia presedintelui Barack Obama lucreaza la un proiect de decret prezidential ce autorizeaza detentia pe termen nelimitat a prizonierilor de la Guantanamo considerati periculosi pe teritoriul american, a anuntat vineri cotidianul Washington Post, citat de AFP.
Cotidianul, care anuntase in prima faza ca decretul este finalizat deja, a precizat ulterior ca acesta este doar in faza de studiu.

Initiativa a fost luata din cauza ca unii oficiali de la Casa Alba se tem ca nu vor ajunge la un acord cu Congresul asupra unui nou sistem de detentie pentru persoanele aflate la Guantanamo, explica Washington Post, citat de NewsIn.

O lege negociata deficitar cu membrii Congresului ar putea chiar "distruge proiectele lui Obama" de a inchide Guantanamo in ianuarie, asa cum a promis, a declarat un inalt oficial american cotidianului citat.

Un decret prezidential care ar autoriza detentia pe termen nelimitat, dar pe teritoriul american, ar fi, in acest caz, o solutie alternativa pentru a rezolva cazurile anumitor detinuti despre care Obama a afirmat ca nu pot fi eliberati pentru ca reprezinta un pericol.

Un oficial de la Casa Alba a declarat pentru AFP ca nu exista un proiect de decret, dar exista discutii in curs despre solutiile posibile in cazul detinutilor ce nu pot fi eliberati. Oficialul a adaugat ca o echipa formata de presedintele Obama isi va face cunoscute recomandarile in iulie si ca administratia va cauta o solutie in colaborare cu Congresul.

Intr-un discurs pe aceasta tema din luna mai, Obama vorbise despre posibilitatea de a-i mentine in detentie pe termen nelimitat pe anumiti prizonieri de la Guantanamo, pledand pentru ideea unor inchisori de maxima securitate pe teritoriul american. Ideea displace insa unui mare numar de congresmeni.

Departamentul de Justitie nu s-a pronuntat pana in prezent in ceea ce priveste natura unui eventual regim de detentie pe termen lung, asteptand reexaminarea dosarelor celor 229 de detinuti aflati inca la Guantanamo. Aceasta ar trebui sa se incheie in 21 iulie.

Dar secretatul de justitie Eric Holder le spusese totusi saptamana trecuta unor senatori americani ca recurgerea la detentia pe termen nelimitat si fara proces se va face "in cadrul legii". "Nu vom face acest lucru decat in consultare cu Congresul, cu garantia ca ceea ce decidem este conform valorilor noastre si angajamentului nostru de a actiona in cadrul legii", spusese el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.