Logodnicul tinerei iranience Neda, ucisa in marja manifestatiilor de la Teheran, a acuzat luni seara militia islamica Basij, loiala presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, pentru aceasta crima, relateaza AFP.
"Se afla la cateva strazi distanta de locul unde aveau loc manifestatiile, in apropiere de cartierul Amir-Abad. Era impreuna cu profesorul sau de muzica, asezata intr-o masina si prinsa intr-un ambuteiaj", povesteste Caspian Makan, logodnicul Nedei Agha-Soltan, potrivit NewsIn.

"Era foarte obosita si ii era foarte cald. A iesit din masina pentru cateva minute. Atunci a fost impuscata mortal", a adaugat el pentru BBC Persian TV, post de televiziune in farsi al trustului britanic.

O inregistrare video a carei autenticitate nu a fost confirmata, difuzata in special pe YouTube si prezentata drept ultimele clipe ale tinerei, a declansat un val de emotie in lume. In imagini apare femeia, zacand pe jos, cu fata plina de sange si cu ochii deschisi larg.

"Martorii si imaginile arata clar ca probabil (membri ai militiei - n.red.) Basij, imbracati in civil, au vizat-o deliberat"
, a spus logodnicul. "Martorii spun ca au vizat-o in mod clar si ca a fost impuscata in piept. A murit in cateva minute", a adaugat el.

Tanara a fost inmormantata duminica, dupa mai multe dificultati, a declarat Makan. "Am depus foarte multe eforturi pentru ca autoritatile sa ii predea cadavrul. A fost dusa la o morga din afara Teheranului. Responsabilii de la morga au cerut sa ii poata folosi trupul pentru donare de organe (...) Familia sa a acceptat pentru ca voia sa fie inmormantata cat mai repede posibil. Ne-au cerut sa o inmormantam intr-un loc in care autoritatile au rezervat, aparent, morminte pentru cei ucisi in violentele de la Teheran, de saptamana trecuta", potrivit logodnicului.

"Luni dupa-amiaza organizasem o comemorare la moschee, dar autoritatile si Basij au respins-o, de teama ca va atrage atentia... Autoritatile isi dau seama ca toata lumea din Iran si din afara ii cunoaste povestea. De aceea nu au vrut comemorarea. Le-a fost teama ca ar putea veni multi oameni. In concluzie, pentru moment nu avem dreptul sa organizam o reuniune in memoria Nedei", a incheiat logodnicul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.