Presedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat "solemn" luni ca burqa, val care acopera in intregime fata si corpul femeilor musulmane, "nu este binevenit" in Franta, ceea ce intervine in mijlocul unei dezbateri despre acest val, care ar putea fi interzis prin lege.
Burqa, val purtat mai ales in Afganistan, "nu este un insemn religios, este un semn al aservirii, un semn al dispretului" pentru femeie, a afirmat Sarkozy. "Vreau sa spun acest lucru in mod solemn. Burqa nu este binevenit pe teritoriul Republicii Franceze", a continuat el, in primul discurs de dupa 1848 al unui presedinte francez in fata Parlamentului reunit la Versailles, transmite AFP, citata de NewsIn.

"Nu putem accepta in tara noastra femei prizoniere in spatele unui grilaj, izolate de orice viata sociala, private de orice identitate. Nu asa intelegem noi demnitatea femeii", a insistat el.

Sarkozy s-a declarat in favoarea unei dezbateri parlamentare pentru ca "toate punctele de vedere sa fie exprimate". Refuzul de a accepta burqa nu trebuie gresit inteles, a spus el, precizand ca in Franta, "religia musulmana trebuie respectata la fel de mult ca alte religii".
Aceste declaratii intervin in plina polemica in Franta despre oportunitatea unei anchete parlamentare si a unei legi care sa interzica portul acestui val. Guvernul nu a exclus adoptarea unei asemenea legi, dar ideea procvoaca diviziune chiar in guvern, unii sustinand-o, altii temandu-se ca ea ii va stigmatiza pe musulmani si pe femeile care poarta valul simplu.

Specialistii se tem, pe de alta parte, ca denumirea de burqa este folosita impropriu in Franta, pentru ca aceasta desemneaza in mod specific valul purtat de afgane, pe cand valul integral purtat de femeile musulmane din Franta este mai degraba niqab. Ei insista si pe aspectul marginal al fenomenului, acest val nefiind purtat decat de o minoritate in Franta. Este vorba de circa 5.000 de persoane care se revendica drept adepte ale salafismului si au o viziune puritana a islamului.

Rectorul Marii Moschei de la Paris Dalil Boubakeur, care este adeptul unui islam moderat, a apreciat declaratiile presedintelui Frantei drept "coerente cu spiritul laic si republican". Din punctul sau de vedere, o dezbatere parlamentara este "potrivita", avand in vedere "impactul pe care il poate avea, noutatea fenomenului valului in Franta si progresele fundamentalismului, ilustrate prin valul integral".

La randul sau, Mohammed Moussaoui, presedintele principalei organizatii musulmane din Franta (CFCM), care se declarase socat de infiintarea unei comisii de ancheta, a spus ca mizeaza mai mult pe "pedagogie si educatie" decat pe o lege, pentru a convinge femeile musulmane sa renunte la valul integral.

Franta, unde tema laicitatii este potential exploziva, este singura tara din Europa care a interzis prin lege in 2004 portul valului islamic in scoala, dupa o dezbatere aprinsa. Atunci era vorba de valul islamic simplu, in timp ce burqa si niqab acopera capul si corpul si ascunde ochii.

Inainte de discursul lui Sarkozy, opozitia socialista apreciase ca acesta nu este in cea mai buna postura pentru a da lectii de laicitate. Astfel, socialistii au reamintit ca Sarkozy a vorbit in decembrie 2007 despre "radacinile crestine ale Frantei" si a criticat caracterul prea strict al "laicitatii in Franta", reprezentat de legea separarii Bisericii de stat din 1905.

In 6 iunie, Sarkozy provocase de asemenea un inceput de polemica sustinand, alaturi de Barack Obama, libertatea femeilor musulmane de a purta val, cu anumite conditii. "Cred in continuare ferm ca laicitatea nu inseamna respingerea tuturor religiilor", a spus el luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.