Ucraina, tara cu o legislatie foarte liberala, este un loc ideal pentru cuplurile care nu au copii si care cauta o mama-surogat, cererile in acest sens crescand semnificativ in ultimii ani.

"Nu-mi vand corpul, pur si simplu devin incubator", spune Lida, o ucraineana. La fel ca zeci de compatrioate, ea se pregateste sa devina mama-surogat pentru un cuplu de straini, profitand de o legislatie ucraineana liberala, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Lida, care locuieste la Lviv, vest, a postat un anunt pe internet in care isi oferea serviciile pentru circa 11.200 de euro. A fost contactata de doua familii care nu puteau avea copii si, pana la urma, s-a inteles cu un cuplu din Rusia, pentru pretul de 9.300 de euro.

Administratoarea unui hotel, Lida, in varsta de 27 de ani, este divortata si are o fetita de 7 ani. "As vrea sa mai fac copii, dar situatia financiara nu-mi permite. Atunci, m-am gandit: de ce sa nu fac un copil pentru alte persoane?", povesteste tanara. "Toata lumea va fi fericita: parintii, copilul, eu", sublinaiza Lida.

Ucraina, aflata la portile UE, devine o tara de referinta pentru aceasta practica, interzisa sau strict limitata in majoritatea statelor din UE, dar legalizata din 2004 in aceasta fosta republica sovietica.

"Cererea s-a triplat in ultimii trei ani", scria in 2008 piblicatia Profil. Viktor Kozin, directorul si proprietarul clinicii Isida, foarte cunoscuta in Ucraina, este mai rezervat. "Nu preconizez o crestere exploziva, dar cererea va creste", a spus el.

"Ne ocupam de 15-20 de cazuri pe an. In intreaga tara - mai sunt alte 16 clinici similare - numarul nu trece de 100 pe an. Jumatate, sau chiar mai mult, dintre parinti sunt straini", adauga el.

Logica ucrainencelor candidate este simpla- a-si "inchiria corpul" este pentru unele singurul mod de a iesi din saracie, intr-o tara in care salariul mediu pe economie este sub 170 de euro si unde aproape 30% din populatie traia sub pragul saraciei inainte chiar de criza economica mondiala.

O sarcina dusa la capat cu succes ii poate aduce mamei-surogat intre 5.000 si 30.000 de dolari, spune o jurista specializata pe aceste chestiuni, Olena Babici. Strainii sunt atrasi de preturile mici comparativ cu celelalte din Europa si mai ales de o situatie legala, garantata de una dintre "cele mai liberale" legislatii, explica ea.

Legea ucraineana cere numai ca parintii biologici sa fie casatoriti si sa nu poata avea copii, iar mama-surogat trebuie sa fie majora si sa aiba cel putin un copil, sanatos.

Legislatia nu preconizeaza incheierea unui contract, chiar daca, in practica, cele doua parti semneaza unul, in general. Pana de curind, nici macar nu era cerut, pentru declararea copilului, un certificat care sa demonstreze legaturile biologice dintre bebelus si macar unul dintre parintii biologici, ceea ce a deschis calea catre traficul cu bebelusi.

Legea a remediat aceasta lacuna in martie, dar drepturile mamei-surogat nu sunt nici acum protejate, spune Banici.

"Contractele garanteaza in general o suma de bani in cazul nasterii unui copil cu handicap, dar nu prevad nimic in cazul decesului parintilor biologici in timpul sarcinii sau a mamei-surogat la nastere", explica ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.