Pentru a suprima din start eventualele comentarii pe tema aniversarii a 20 de ani de la masacrul din piata Tiananmen, autoritatile chineze au taiat accesul la o serie de unelte de comunicare si socializare online.

Cu doua zile inainte de ceremoniile de marcare a 20 de ani de cand guvernul chinez a ales sa reprime manifestatiile studentilor si muncitorilor din piata Tiananmen cu ajutorul tancurilor, conducerea de la Beijing interzice populatiei sa acceseze servicii online ca Twitter, Facebook, Hotmail si Flickr, scrie Reuters.

Numarul de utilizatori chinezi de Twitter a crescut in ultima vreme in primul rand pentru ca serviciul permite folosirea cuvintelor sau a frazelor interzise, care duc la blocarea conexiunii in cazul majoritatii providerilor din China, amintesc cei de la TimesOnLine. Un alt motiv al popularitatii Twitter este faptul ca in chineza intr-o limita de 140 de semne pot fi exprimate pana la de trei ori mai multe, datorita densitatii mari a informatiei. Avand in vedere ca vorbitorii dialectelor diferite ale limbii chineze nu se pot intelege intre ei, de multe ori, decat in scris, un mediu care pune accent pe text este potrivit diseminarii de idei in timp real in spatiul cultural chinez.

Dupa cum mentioneaza un expat chinez pe blogul sau, clienti de Twitter cum ar fi TweetDeck permit in continuare primirea si trimiterea de mesaje. In cazul celorlalte destinatii web interzise singura solutie este folosirea unui VPN (Virtual Private Network) cum ar fi Witopia sau, mai lent dar gratuit, Hotspot Shield, servicii de anonimizare a traficului care se bucura de popularitate, daca urmarim numarul chinezilor care apeleaza la ele si comenteaza, pe Twitter, interdictiile intrate in vigoare in aceasta dimineata.

In afara de YouTube, care este blocat pe teritoriul Chinei, deja, de cateva saptamani, lista siteurilor cenzurate include recent-lansatul motor de cautare Bing, mai multe servicii Microsoft printre care reteaua MSN Space si platforma de blogging Wordpress.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.