Desi cei mai atasati de Uniunea Europeana, tinerii intre 18 si 24 de ani sunt si cei care manifesta interesul cel mai scazut fata de scrutinul din 7 iunie.
Tinerii europeni, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, afiseaza un atasament deosebit fata de Uniunea Europeana, astfel incat 65% sunt de parere ca, in contextual globalizarii, UE reprezinta un avantaj pentru statele membre, mai mult cu 9 procente decat cei de varsta mijlocie (56%), conform unui sondaj de opinie TNS realizat pentru French Political Innovation Foundation si dat publicitatii luni, relateaza cotidianul francez Le Figaro.

Pentru 72% dintre elevi, UE reprezinta un triumf. Totusi, doar 40% dintre tineri sunt interesati de alegerile din iunie, in timp ce majoritatea (58%) se declara total dezinteresati de scrutin.

Conform studiului, asteptarile tinerilor de la Uniune sunt mai degraba pragmatice si utilitariste. 47% dintre ei vor ca europarlamentarii sa-si centreze atentia asupra educatiei si cercetarii. Urmatoarele pe listele prioritatilor alesilor trebuie sa fie, potrivit tinerilor, cresterea economica (28%), problemele sociale (28%) si sanatatea publica (25%).

Tinerii (28%) cred ca eurodeputatii ar trebui sa-si indrepte eforturile si spre lupta impotriva schimbarii climatice si spre protectia mediului.

Cand au fost pusi sa aleaga domeniile in care UE nu ar trebui sa investeasca atat de mult, 35% dintre respondenti au ales domeniul apararii si al securitatii, iar 33% au optat pentru scaderea fondurilor pentru statele vecine si tarile candidate.

La intrebarea "Prin ce mijloc de comunicare doriti sa fiti informati despre campanie?", aproape jumatate dintre tineri au raspuns ca prefera internetul (48%). Dintre acestia, 17% sunt de parere ca cel mai bun mijloc sa-ti exprimi parerea si sa fii auzit este cel al folosirii blogurilor si forumurilor. Acest rezultat arata ca cetatenii tineri incep sa schimbe spatiul audiovizual de informare cu cel electronic. Politicienii europeni ar trebui sa se adaptaze cerintelor tinerilor daca doresc sa fie luati in seama de acestia.

Conform sondajului, doar 40% din tineri considera votul ca fiind cea mai buna metoda de exprimare a opiniei, in timp ce 19% prefera manifestatiile libere.

Majoritatea europenilor, dezinteresati de europarlamentare


Acelasi sondaj, dupa cum arata EUobserver, releva ca doar 35% din cetatenii europeni sunt interesati de alegerile europarlamentare, insa doar 11% sunt "foarte interesati".

Cei mai "dezinteresati" sunt lituanienii si slovacii (29% s-au declarat dezinteresati de scrutin), urmati de britanici (28%), greci si ciprioti (26%). La polul opus se afla luxemburghezii (29% s-au declarat foarte interesati de scrutin), urmati de irlandezi (25%) si maltezi (23%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.