Alegerile pentru Parlamentul European nu provoaca entuziasm in statele membre din Est, mai ales din cauza lipsei de informare despre institutiile europene si deci lipsa de interes pentru ceea ce se face la Bruxelles si Strasbourg, relateaza AFP.
Potrivit unui Eurobarometru din primavara, numai 34% dintre cei 375 milioane de alegatori din UE spun ca se vor duce la urne, relateaza AFP, conform NewsIn.

In cele circa zece state est-europene, nivelul de participare variaza intre 46% la cehi si 13% in Polonia.

Ajutata de faptul ca este la conducerea UE pana in iunie, Cehia a reusit sa trezeasca interesul pentru acest scrutin. Comparativ cu nivelul de 28% participare din 2004, numarul s-ar pueta dubla la alegerile de la inceputul lunii iunie. Totusi, analistul Vladimira Dvorakova a spus ca alegerile sunt considerate un scrutin "de rang doi", dar permit exprimarea nemultumirii fata de politica nationala. Legislative anticipate sunt prevazute in octombrie, dupa caderea guvernului Topolanek la sfirsitul lunii martie.

La polul opus este Polonia, unde numai 13% dintre alegatori au spus ca vor vota la 7 iunie, cel mai scazut nivel din UE. Ministrul de externe, Mikolaj Dowgielewicz, a subliniat importanta mizei: "Trebuie sa le aratam polonezilor ca PE decide si in domenii foarte concrete ale vietii lor, cum ar fi pretul curselor aeriene, al comnicatiilor telefonice sau internetului". Ireneusz Krzeminski, de la Universitatea din Varsovia, explica acest nivel scazut de participare prin "mostenirea comunista" a Poloniei. "Acum oamenii nu mai sunt obliogati sa se duca la urne si sa voteze, ca inainte, asa ca nu se mai duc", a subliniat ea.

In Slovacia, unde in februarie jumatate din poopulatie nu era la curent cu alegerile, 15% dintre alegatori se vor duce la urne. In 2004 s-au dus de abia 16%. Si in aceasta tara, criza economica a influentat cheltuielile electorale.

In Romania, dezbaterile sunt rare si pactic nu exista afise cu partidele politice, pentru ca "pe timp de criza nu vrem ca banii sa fie risipiti", a spus Cristian Preda, fost consilier al presedintelui si al treilea pe lista PDL. Potrivit sondajelor, mai putin de un alegator din trei se va duce la urne in Romania.

In Ungaria, lovita dur de criza, nivelul de participare se aunta a oscila in jurul a 38%, nivel din 2004. Candidatii opozitiei de dreapta ar urma sa obtina 15-16 din cele 22 locuri ungare din PE, cu o campanie axata pe masurile de austeritate impuse de guvernul de tranzitie, format din tehnocrati si sustinut de socialisti.

In Bulgaria, alegerile europene au valoare de test pentru legislativele din 5 iulie, dar, chiar daca alegatorii au mult mai multa incredere in deputatii europeni decat in alesii nationali, de abia un bulgar din trei se va duce la vot, potrivit Gallup.

In statele baltice, numai letonii se vor duce probabil in numar mare la vot, scrutinul avand loc in acelasi timp cu regionalele si municipalele. In Estonia, participarea ar urma sa fie de 30%, mai ales gratie votului electronic, apreciat de tineri. Lituanienii nu sunt nici ei entuziasti, pentru ca nu au o parere prea buna despre alesii europeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.