O adevarata epidemie de gripa porcina, care a dus la declansarea unei alerte de catre autoritatile sanitare la nivel mondial, s-a soldat deja cu 20 de decese confirmate in Mexic, unde alte 40 de decese fac obiectul investigatiilor, in timp ce opt cazuri de imbolnaviri s-au inregistrat si in SUA.

Ministrul mexican al sanatatii, Jose Angel Cordova, a mentionat pentru prima data cuvantul "epidemie" anuntand un bilant de 20 de decese confirmate cauzate de gripa porcina, in timp ce moartea altor 40 de oameni este posibil sa fi fost provocata de acelasi virus, relateaza NewsIn.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care s-a declarat "foarte ingrijorata", anuntase anterior un bilant de 18 cazuri mortale identificate. In acelasi timp, peste 1.000 de pacienti sunt tinuti sub observatie, potrivit autoritatilor.

In Statele Unite, autoritatile sanitare au diagnosticat gripa porcina la copil din California, ceea ce ridica la opt totalul cazurilor inregistrate in aceasta tara, potrivit Directiei Centrelor americane de Control si Prevenire a Bolilor (CDC). Copilul s-a facut bine, a precizat doctorul Richard Bresser de la CDC. Aceste cazuri diagnosticate in Statele Unite sunt relativ mai putin virulente, un singur pacient necesitand spitalizarea, a subliniat medicul.

OMS a identificat 18 cazuri mortale in Mexic ca fiind "gripa porcina de tip A/H1N1", iar 12 "sunt genetic identice virusului gripei porcine A/H1N1 din Californa", a explicat OMS.

Numarul cazurilor grave si al deceselor din Mexic s-a diminuat in cursul ultimelor 20 de ore, au afirmat autoritatile, care incearca sa dea asigurari populatiei in privinta riscurilor de extindere a bolii.

Este disponibil "un virus specific", a anuntat un responsabil din domeniul sanatatii orasului Mexico, iar tara dispune de un milion de doze medicamentoase. Recurgerea la medicamente este preferabila vaccinarii in masa. Vaccinul, care corespunde unei tulpini precedente a virusului, este mai putin eficient.

CDC a confirmat ca nu exista un vaccin specific impotriva acestei gripe nici pentru porci, nici pentru oameni.

Autoritatile din Mexic sfatuisera vineri dimineata populatia sa evite metroul, sa nu se sarute sau sa-si stranga mainile ca forme de salut. Vineri seara, armata a distribuit gratuit masti igienice - stocurile din farmaciile capitalei se epuizasera inca de dimineata.

Toate scolile, toate liceele si universitatie publice si private au fost inchise, la fel si teatrele si muzeele. Aeroportul capitalei a ramas deschis, dar echipe medicale sunt mobilizate la fata locului pentru a verifica pasagerii.

Cele doua meciuri de fotbal din Primera Division profesionista, prevazute pentru duminica in capitala, se vor desfasura fara public.

Presedintele mexican Felipe Calderon si primarul capitalei, Marcelo Ebrard, si-au suspendat activitatile prevazute in program pentru a-si dedica eforturile situatiei de urgenta aparute.

In Statele Unite, unde au fost instituite "centre operationale de urgenta", Casa Alba a anuntat ca ia alerta sanitara in serios. Presedintele Barack Obama a fost informat despre situatie, potrivit unui purtator de cuvant.

Deocamdata nu a fost inregistrat niciun caz in Canada, dar ministrul sanatatii, Leona Aglukkaq, a cerut populatiei sa fie vigilenta.

Alte sase tari sud-americane - Costa Rica, Nicaragua, Brazilia, Peru, Chile si Columbia - au decretat stare de alerta sanitara sau au anuntat masuri de prevenire.

In Europa, Franta a anuntat instituirea unui centru de criza, care va emite recomandari adresate francezilor aflati in Mexic sau care intentioneaza sa mearga acolo.

Ingrijorarile sunt cu atat mai puternice cu cat acest virus inedit se transmite de la om la om si este alcatuit din mai multe tulpini. "Este pentru prima oara cind avem o tulpina aviara, doua tulpini porcine si o tulpina umana", a explicat purtatorul de cuvant al CDC, Dave Daigle. "Exista un risc, chiar daca redus, de aparitie a virusului cu potential pandemic", a avertizat Centrul european pentru prevenirea si controlul bolilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.