Arestarile in cazul protestelor de saptamana trecuta au continuat la Chisinau miercuri, in ziua cand presedintele Vladimir Voronin a anuntat amnistierea tuturor celor retinuti in urma manifestatiilor, informeaza Ziarul de Garda.

Astfel, Radu Lungu din Chisinau a fost arestat miercuri pentru a doua oara, dupa ce fusese eliberat si facea o cura de tratament cu perfuzii din cauza batailor pe care le-a primit. Potrivit avocatului sau, Radu Lungu a fost retinut la 7 aprilie si dus de politisti in garajul Parlamentului, unde a fost batut cu cruzime alaturi de alti tineri. Dupa aproximativ doua ore a fost transferat cu un Mercedes la sectorul de politie Buiucani, unde i s-au legat mainile cu propria curea de la pantaloni si a fost pus sa stea in genunchi mai multe ore, relateaza NewsIn.

Radu spune ca totusi a fost batut mai putin decat altii, pentru ca nu avea desenat pe obraz un tricolor. Cei care aveau desenat tricolorul pe obraz erau batuti pana nu se mai vedea nici urma de desen, povesteste acesta.

In cursul noptii a fost silit sa semneze niste acte pe care nu le-a citit, iar dimineata i s-a dat voie sa plece, dar fara buletinul de identitate, care a fost oprit de politisti, impreuna cu banii pe care ii avea la el. Ajuns acasa, s-a simtit rau din cauza batailor si a fost consultat de un medic, care i-a indicat perfuzii zilnice.

Miercuri, Procuratura Buiucani l-a sunat si l-a somat sa vina pentru o discutie. Radu a intrebat daca este o citatie si i s-a spus ca "apelul telefonic este tot ca o citatie". A mers acolo si a fost retinut pentru 72 de ore, fiind transferat la Comisariatul General de Politie. Avocatul spune ca Radu nu si-a putut continua tratamentul.

Pe de alta parte, Ziarul de Garda informeaza si faptul ca sase minori sunt dati disparuti, dupa ce au fost ridicati de politie. Parintii fratilor Curechi, ai lui Dumitru Tarsana, Ion Tudorache, Ion Certan si Serghei Donici ii cauta la sectiile de politie din toata tara, dar nu au reusit sa afle nimic despre ei.

AFP: Voronin provoaca surpriza cerand amnistierea protestatarilor

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a facut miercuri un gest de reconciliere neasteptat fata de opozitie, cerand o amnistie pentru participantii la protestele postelectorale din 7 aprilie, in timp ce renumararea voturilor la alegerile legislative contestate era in curs, comenteaza AFP.

"Cer organelor competente sa decreteze o amnistie generala si cer incetarea oricarei forme de urmarire a participantilor la actiunile de protest" din 7 aprilie, a declarat Voronin, potrivit textului unui discurs dat publicitatii de Presedintie si transmis ulterior de televiziunea nationala.

Aceste masuri nu privesc insa "elementele de crima organizata si pe recidivisti", a adaugat el.

"Autoritatile vor inainte de toate sa asigure unitatea societatii, sa ingrijeasca ranile politice care au divizat opinia publica si au creat o situatie de razboi rece intre taberele politice", a mai spus Voronin.

Opozitia moldoveana denunta de mai multe zile un val de represiune si arestari arbitrare, dupa o manifestatie a tinerilor impotriva rezultatului alegerilor legislative, care a degenerat in violente.
Parlamentul si Presedintia tarii au fost devastate in cursul acestor proteste, iar opozitia si puterea se acuzau reciproc de provocarea tulburarilor.

Anterior, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, se declarase "foarte ingrijorat de incalcarile drepturilor omului, insotite de acuzatii de detentie in masa, in special a unor minori".
Presedintele moldovean a atacat inca o data miercuri Romania, acuzata ca a fost implicata in manifestatiile impotriva comunistilor. "Sper ca mai devreme sau mai tarziu, conducerea Romaniei de azi va recunoaste ca vremea intrigilor geopolitice a trecut", a spus Voronin.

Presedintele roman Traian Basescu ceruse marti o ancheta europeana in cazul "represiunii" in curs in Republica Moldova.

Pe de alta parte, miercuri, se renumarau voturile de la alegerile legislative, in urma unei decizii in acest sens a Curtii Constitutionale moldovene. Cele trei partide de opozitie primisera 36% din voturi, fata de circa 50% cat obtinusera comunistii. "Comisia Electorala Centrala a terminat, raman de numarat buletinele de vot din strainatate", a declarat Renata Lapti, vicepresedinta Comisiei.

Principalii opozanti moldoveni au calificat aceasta procedura drept o "farsa", acuzand puterea ca a inclus mii de alegatori inexistenti in listele electorale, si nu ca a falsificat numararea voturilor.

"Vom dovedi societatii, inclusiv comunitatii internationale, ca alegerile au fost furate de comunisti", a declarat Serafim Urechean, liderul Aliantei Moldova Noastra intr-o conferinta de presa.

Odata constituit, Parlamentul moldovean va trebui sa il aleaga pe succesorul lui Voronin, care este presedinte din 2001. Desi comunist, el a urmat in ultimii ani o politica mai degraba social-democrata si proeuropeana.

Amnistia lui Voronin e praf in ochii europenilor

Presedintele Partidului Liberal din Republica Moldova (PDLM) Vlad Filat s-a declarat surprins de amnistia anuntata de seful statului si s-a intrebat de ce nu s-a anuntat si investigarea abuzurilor comise de politie, informeaza RADOR citand RRA.

Opozitia s-a declarat sceptica fata de decizia presedintelui Vladimir Voronin de a cere amnistierea tuturor celor care au participat la manifestatiile din 7 aprilie si suspendarea cercetarii penale a acestora.
"Imi par foarte stranii aceste afirmatii si aceste chemari. Pe mine ma intereseaza de ce in aceasta declaratie si chemare a lui Voronin nu este un capitol aparte, in care sa ceara sa se verifice, sa se identifice persoanele care au maltratat cetateni ai Republicii Moldova si sa le traga la raspundere, asa cum prevede norma legala", a declarat Filat.

"Este o incercare de a musamaliza, imi scuzati expresia, de a arunca praf in ochii europenilor, pentru a schimba din nou accentele asupra a ceea ce se intampla in Republica Moldova", a adaugat el.
Uniunea Europeana salutase decizia lui Voronin de a renumara voturile exprimate la alegerile legislative din 5 aprilie, spre exemplu. Insa opozitia a subliniat ca aceasta nu va schimba nimic, deoarece fraudele s-au comis nu la numararea voturilor, ci la intocmirea listelor electorale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.