Presedintele moldovean Vladimir Voronin a sugerat ca si Serbia a fost implicata in evenimentele de saptamana trecuta de la Chisinau, alaturi de serviciile secrete romane.
"Aici la intrare (la Parlament - n.red.), am fotografiat un iugosloav cu documente ale unei institutii nord-americane. In 7 aprilie, au existat noua persoane din Serbia care au condus evenimentele si agenti ai serviciilor de securitate din Romania. Avem totul filmat si le putem identifica pe toate bestiile care au batut politisti. Ii vom aresta si judeca", a declarat Voronin intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais.

Este pentru prima oara cand Voronin aduce in discutie un alt "factor extern" decat Romania in ceea ce priveste protestele de la Chisinau, care au degenerat in 7 aprilie, cu devastarea sediilor Parlamentului si Presedintiei. Voronin a acuzat Romania de implicare in aceste proteste, expulzandu-l pe ambasadorul Filip Teodorescu, despre care a afirmat ca a acordat consultanta opozitiei in timpul campaniei electorale. De asemenea, presedintele moldovean a acuzat opozitia de tentativa de lovitura de stat.

Serbia si Romania au relatii foarte bune, care s-au intensificat dupa independenta Kosovo, pe care tara noastra nu a rescunoscut-o, fiind printre putinele state europene care au adoptat aceasta pozitie, comenteaza NewsIn.

Presedintele Boris Tadici si ministrul de externe Vuk Jeremici au facut cate doua vizite in Romania de la proclamarea independentei Kosovo. Si presedintele Traian Basescu a fost de doua ori in Serbia in aceeasi perioada.

In interviul din El Pais, Voronin mai spune ca scopul evenimentelor de la Chisinau a fost provocarea unei "revolutii colorate". "Nu ii interesa rezultatul alegerilor", a spus presedintele moldovean, referindu-se la protestatari. "Problema nu este falsificarea alegerilor. Voiau sa profite de moment pentru a organiza o operatiune de genul celor carora li se spune revolutii colorate. Acelasi scenariu ca la Belgrad, Tbilisi, Biskek si Kiev", a mai spus Voronin.

Intrebat unde se afla in momentul violentelor de marti, Voronin a spus ca a stat o perioada in biroul sau de la Parlament, apoi s-a mutat la sediul Guvernului. "Am fost aici, in Parlament. Garzile mele de corp nu le-au permis sa se atinga de biroul meu. Cand au spart geamurile si a inceput sa fie curent, m-am mutat la Guvern", a declarat presedintele in varsta de 67 de ani.

"Au jefuit
", a mai spus Voronin. "Au luat seiful trezoreriei, iar politia a gasit piese de mobilier de la Parlament in 18 locuinte".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.