UPDATE: Potrivit ziarelor din Chisinau, la ora 11.00, cand erau numarate 98,28% dintre voturi, comunistii ar fi avut doar 60 de mandate, ceea ce nu le permite sa impuna seful statului. In mod "surprinzator", Comisia Electorala Centrala a anuntat ca amana anuntarea rezultatelor definitive ale alegerilor.

"Desi telefoanele de la Comisia Electorala Centrala (CEC) nu mai raspund, potrivit datelor oficiale, plasate pe siteul CEC, in urma numararii a 98,28% din voturi, PCRM a «pierdut» un mandat, avand acum 60 de mandate, numar insuficient pentru alegerea viitorului presedinte", scrie Ziarul de Garda, adaugand ca pana la acesta ora, Comisia Electorala Centrala nu a anuntat rezultatele definitive ale scrutinului, desi promisese ca o va face in dimineata aceasta.

Potrivit Jurnalului de Chisinau, citat de NewsIn, comunistii au pierdut mandatul in favoarea Partidului Liberal Democrat, care in prezent are un numar egal de mandate cu Partidul Liberal, respectiv 15, in timp ce Alianta Moldova Noastra a insumat 11 mandate.

Astfel, CEC si-a intrerupt sedinta pentru a consulta Curtea Constitutionala si Curtea Suprema de Justitie in vederea gasirii unui mecanism juridic, astfel incat concurentii electorali - PL, PLDM si AMN - sa aiba acces la listele de alegatori. Potrivit ziarului Timpul, care-l citeaza pe Vasile Gafton, membru al CEC, sedinta urma sa fie reluata la ora 16.00.

Toate acestea se intampla in contextul in care presedintele CEC, Eugen Stirbu, este internat in spital.

Jurnalul de Chisinau mai informeaza ca, din cei 14.838 de cetateni moldoveni care au votat in sectiile de votare deschise peste hotarele tarii, mai putin de o mie de persoane si-au dat votul Partidului Comunistilor. Declaratia a fost facuta de secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, ca replica la afirmatiile mai multor lideri politici, potrivit carora, 90% dintre moldovenii de peste hotare au votat comunistii.

Observator european la alegeri: Initial comunistii aveau 35%, iar opozitia impreuna 40-45%

"Cand am terminat numararea voturilor pe la ora 1 dimineata, pe 6 aprilie, parea ca comunistii vor avea 35%, iar partidele de opozitie impreuna - 40-45%"
, a declarat pentru BBC baronesa Emma Nicholson, parlamentar european, care a facut parte din echipa de observatori din cadrul OSCE, transmite Info-Prim Neo, conform site-ului de stiri Moldova Azi.

CEC amana anuntarea rezultatului alegerilor legislative

Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a amanat miercuri anuntarea rezultatelor oficiale ale alegerilor legislative de duminica, in conditiile in care presedintele sau a fost internat in spital din cauza stresului, dupa o serie de manifestatii violente, relateaza AFP.

Presedintele comisiei, Eugen Stirbu, a "fost internat miercuri dimineata din cauza stresului cauzat de scandalul din jurul alegerilor parlamentare", a declarat Iuri Ciocan, un oficial din comisie. In aceste conditii, conferinta de presa ce urma sa aiba loc miercuri, pentru a anunta rezultatele, a fost amanata. Comisia Electorala urmeaza sa o convoace pana vineri.

Potrivit site-ului oficial consacrat alegerilor, Partidul Comunist a obtinut 49,9% dintre voturi, nu 49,98% asa cum fusese anuntat luni, ceea ce le asigura 60, nu 61 de mandate in Parlament. Daca aceste cifre se confirma, ar putea sa permita, teoretic, opozitiei sa blocheze alegerea unui nou sef al statului, pentru care sunt necesare 61 de voturi.

Dupa centralizarea a 97,62% din procesele-verbale ale sectiilor de vot se anuntase ca Partidul Comunist ar fi obtinut 50% din voturi, ceea ce le asigura, dupa redistribuire, 61 de mandate din cele 101 ale Parlamentului de la Chisinau. Partidul Liberal, a carui figura emblematica este Dorin Chirtoaca, obtinuse, potrivit aceleiasi numaratori, 12,75% din sufragii, ceea ce-i asigura 15 locuri in Parlament. Partidul Liberal Democrat (PLDM) condus de Vladimir Filat obtinuse 12,26% din voturi si 14 fotolii de parlamentar. Alianta Moldova Noastra a lui Serafim Urechean avea 9,82% din voturi, deci 11 locuri in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.