Politia rusa a arestat marti 10 sustinatori ai fostului director al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, reuniti in fata tribunalului din Moscova unde acesta a comparut pentru cel de al doilea proces al sau, relateaza Reuters.

Sustinatorii fostului magnat strigau "Libertate pentru prizonierii politici, libertate pentru Mihail Hodorkovski" cand au fost arestati, informeaza NewsIn.

Mihail Hodorkovski, condamnat deja la opt ani de detentie in 2005, a comparut marti, la Moscova, in prima audiere din cadrul celui de al doilea proces al sau. El si fostul sau asociat Platon Lebedev, sunt acuzati de deturnare de bunuri, de fonduri si operatiuni financiare ilegale, potrivit AFP.

"Audierea a inceput", a declarat presedintele tribunalului, Viktor Danilkin, citat de agentiile ruse de presa.
Cei doi acuzati s-au asezat in spatele unui geam blindat, care a inlocuit obisnuitele gratii din tribunalele ruse.

Hodorkovski, in varsta de 45 de ani, a strigat "rusine" atunci cand a ajuns la tribunal, intr-o masina blindata. Sustinatorii sai au aruncat cu flori.

Condamnat in 2005 la opt ani de inchisoare pentru frauda fiscala si escrocherie, Mihail Hodorkovski a fost transferat saptamana trecuta la inchisoarea Matroskaia Tisina din Moscova, unde va sta pe perioada procesului.

Fostul director al Iukos si asociatul sau Platon Lebedev sunt acuzati ca au efectuat operatiuni ilegale in valoare de 896 de miliarde de ruble (aproximativ 25 de miliarde de dolari) intre anii 1998 si 2003.

Parchetul anuntase inca din februarie 2007 deschiderea acestei noi anchete impotriva lui Mihail Hodorkovski, care a fost cel mai bogat om din Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.