Masuri de securitate drastice au fost implementate, incepand de luni seara, in centrul Washingtonului, cu cateva ore inainte de investirea lui Barack Obama in functia de presedinte al Statelor Unite, care ar putea atrage milioane de admiratori si sustinatori ai sai, relateaza AFP.

Potrivit planurilor stabilite in avans, luni la ora locala 15.00 (22.00 ora Romaniei), polita a inceput sa blocheze mai multe artere din apropiere de Casa Alba. De asemenea, un perimetru de trei kilometri patrati din jurul National Mall, espalanada din fata Capitoliului, va fi complet inconjurat de forte de ordine.
"Inchiderea (arterelor - n.red.) a inceput, totul este in curs de implementare, asa cum am prevazut", a declarat o purtatoare de cuvant a serviciului de protectie a presedintelui american, US Secret Service (USSS), potrivit NewsIn.

Nu mai putin de doua milioane de persoane sunt asteptate la acest eveniment - un record pentru un oras cu 600.000 de locuitori - iar rezervistii din Garda Nationala convocati au inceput deja sa isi ocupe pozitile in capitala, in cadrul celei mai ample operatiuni de securitate lansate vreodata pentru investitura unui sef al statului.

Kilometri intregi de garduri antimanifestanti au fost instalate de-a lungul perimetrului de securitate unde va avea loc marti traditionala defilare de investitura, intre Capitoliu si Casa Alba.

Sustinatorii viitorului presedinte vor fi perchezitionati inainte de a li se permite accesul in perimetrul de securitate. Unele obiecte sunt interzise, precum rucsacurile, umbrelele, pancartele, bicicletele si animalele domestice.

Incepand de la 2.00 dimineata (9.00 ora Romaniei), Washingtonul va fi practic izolat de sudul tarii, prin inchiderea podurilor care traverseaza fluviul Potomac. Numai pietonii vor mai avea voie sa le traverseze. O astfel de masura nu a mai fost luata niciodata pentru o investitura prezidentiala, dar cea a lui Obama este prima dupa atentatele din 11 septembrie 2001, a subliniat un oficial din serviciile de transporturi ale primariei, Karyn Le Blanc.

Peste 12.000 de militari si mii de politisti au fost mobilizati cu aceasta ocazie. Armata va survola orasul, va patrula pe Potomac, va fi pregatita sa lanseze rachete sol-aer si va contracara orice tentativa de atac chimic sau biologic. Numeroase echipe medicale de urgenta sunt pregatite sa intervina, in caz de nevoie.

Luni, dupa caderea noptii, o unitate din Garda Nationala care a servit in Irak, a inceput sa supravegheze esplanada din fata Capitoliului. "Misiunea noastra principala este sa aratam ca suntem prezenti si sa mentinem linistea" si ordinea, a declarat comandantul George Downey.

Un alt ofiter, Doug Reed, a dat asigurari ca nu se asteapta sa intampinde dificultati. "Supravegherea toaletelor ar putea, in cele din urma, sa fie cea mai mare grija pentru noi, in termeni de securitate", a glumit el, referindu-se la cele circa 5.000 de toalete provizorii instalate pe esplanada si in apropiere de traseul defilarii.

Primul presedinte de culoare, vizat de numeroase amenintari proferate de grupari rasiste, va circula intr-o limuzina blindata cu geamuri fumurii. Tribuna de unde isi va pronunta discursul de investitura este aparata de geamuri antiglont, la fel ca si tribunele din fata Casei Albe, de unde va privi defliarea.

Robert Gates, secretarul actual al apararii, mentinut in functie de Barack Obama, a fost desemnat sa sa preia presedintia, in caz ca se va intampla un dezastru marti. El va sta astfel intr-un loc secret in timpul investirii si isi va asuma cea mai inalta functie din stat in cazul in care un atentat, de exemplu, s-ar solda cu moartea presedintelui si a tuturor celor care urmeaza in linia succesiunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.