Mai multe trupe rock si-au propus sa opreasca tortura psihica la care sunt supusi detinutii islamisti de la inchisoarea din Guantanamo Bay, cu ajutorul decibelilor dati la maxim, printr-un proiect care a fost denumit Zero dB, scrie cotidianul englez The Guardian.

In celulele din Camp X-Ray, detinutii sunt terorizati cu muzica celor de la Metallica, Seasame Street sau chiar Brithney Spears, cu intentia de a-i destabilize psihic pe acestia, in timpul interogatoriilor.

“Speram ca prin proiectul Zero dB, sa tragem atentia asupra acestei probleme si sa facem presiuni la ONU pentru a interzice aceste metode”, afirma Organizatia Reprive, cea care a initiat proiectul.

Dintre formatiile consacrate, Metallica si Rage Aginst The Machine s-au alturat deja acestui demers de a protesta impotriva folosirii muzicii lor ca mijloc de tortura. Rage Against The Machine isi afirma chiar foarte clar dezgustul fata de practicile de la inchisoarea Guantanamo si fata de politica promovata in timpul administratiei Bush, prin muzica si prin apartiile scenice.

Reprive l-a rugat pe Ruhal Ahmed, un fost detinut de la Guantanamo Bay, sa isi descrie experineta de a fi trait sub teroarea decibelilor.

“Mi se administra aceasta tortura de mute ori. Pot sa indur sa fiu batut, nu-i nici o problema. Cand stii ca vei merge in camera pentru interogatorii si ca vei fi batut, e in ordine pentru ca poti sa te autopregatesi mental, dinainte pentru asta. Dar atunci cand esti torturat psihic, nu mai poti sa faci asta”, spune Ruhal Ahmed.

“M-au legat. Timp de 20 de zile am ascultat muzica data la maxim Slim Shady de Eminem si Dr Dre pentru 20 de zile…”, s-a confesat si Binyam Mohamed.

Totusi, campania de stopare a acestor practici s-ar putea dovedi prea tarziu demarata, pentru ca din ianuarie 2009 ar putea incepe demersurile de inchidere a inchisorii de la Guantanamo, datorita noilor politici pe care le avanseaza Barack Obama. In timpul campaniei electorale pentru presidentie, Obama a afiramta ca "inchisoarea de la Gunatanamo este un capitol trist in istoria SUA" si a promis ca acest centru va fi inchis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.