Valoarea bijuteriilor furate joi din casa de bijuterii de lux Harry Winston depaseste 80 de milioane de euro, reprezentand astfel un record in materie, potrivit presei internationale.

Presa franceza a caracterizat furtul de joi drept “jaful secolului”, nu doar pentru valoarea pagubei, dar si pentru modul rapid si sigur in care s-a desfasurat. Acesta reprezinta cel mai mare jaf comis in Franta intr-un magazin de bijuterii, recordul mondial fiind stabilit in 2003, cand diamante in valoare de 100 de milioane de euro au fost furate la Anvers, in Belgia.

Joi dupa-amiaza, in centrul cartierului cu magazine de lux Triangle d'or (Triunghiul de Aur) din Paris, patru barbati inarmati, dintre care doi deghizati in femei, au intrat in magazinul frecventat de clienti straini bogati, relateaza NewsIn.

Infractorii erau foarte bine pregatiti si cunosteau numele unora dintre angajati si locurile unde erau ascunse bijuteriile neexpuse.

Cincisprezece persoane, angajati si clienti, se aflau in magazinul situat intr-un mic hotel, care, teoretic, este foarte bine pazit. Infractorii i-au strans pe toti intr-un colt al cladirii si au furat intr-un timp foarte scurt si fara sa traga vreun foc de arma, seturi de bijuterii, inele si coliere, pe care le-au pus in genti, dupa care au fugit.

Anchetatorii au inceput prin audierea martorilor, examinarea imaginilor filmate de camerele de supraveghere si a dispozitivului de alarma, conectat la o centrala din Elvetia. Politistii cred ca jaful a fost realizat de profesionisti si nu exclud nicio pista posibila, spunand ca ar putea fi vorba de o mare banda de infractori din Franta sau din statele estice, care au devenit, in opinia autoritatilor, "noul Eldorado pentru traficanti".

Justitia franceza a condamnat la inchisoare, in aceasta saptamana, trei sarbi suspectati ca apartin grupului "Pink Panthers" (Panterele Roz), o vasta organizatie criminala formata din imigranti sositi din fosta Iugoslavie, care pradeaza magazinele europene de bijuterii.

Ancheta politistilor ar putea fi insa lunga si dificila, asa cum a fost si cea lansata in cazul unui alt jaf de la acest magazin, din 6 octombrie 2007. In urma cu 14 luni, acesta a fost tinta unui jaf estimat la 20 de milioane de euro de catre asiguratori. Compania Harry Winston a oferit o recompensa de 500.000 de dolari (aproape 400.000 de euro) persoanei care ar ajuta la gasirea bijuteriilor, insa fara succes pana in prezent.

Recordul anterior in materie de jafuri de bijuterii din Franta a fost inregistrat in septembrie 2004, cand doua diamante in valoare de 11,5 milioane de euro au fost furate la bienala anticarilor desfasurata la Luvru, in Paris. Nici acestea nu au mai fost gasite.

Potrivit unui specialist contactat de AFP, infractorii vor demonta bijuteriile, care, in stadiul actual, nu ar putea fi scoase la vanzare pe piata oficiala sau prin licitatie, iar pietrele vor fi revandute la un pret mai mic pe pietele paralele.

Fondata in 1920, marca Harry Winston este unul dintre marile nume ale industriei bijuteriilor, cu magazine in marile capitale si in orasele prestigioase din lume.

Jacob Winston tatal a deschis primul magazin in 1888, in Manhattan, insa fiul acestuia, Harry, a fost cel care a facut numele marcii cunoscut la nivel mondial. Dupa inaugurarea primului magazin la New York, in 1920, Harry Winston, iar apoi Ronald, fiul sau mai mare, au deschis magazine la Geneva, Paris, Beverly Hills, Las Vegas, Honolulu, Londra, Tokyo, Hong Kong si chiar Beijing.

Istoria lui Harry Winston, decedat in 1978, se confunda cu cea a familiilor regale, a nababilor si a marilor staruri de cinema.In 1958, el i-a vandut sahului Iranului o tiara cu un diamant de 60 de carate si a rascumparat tiara ducilor de Westminster in acelasi an. El a vandut celebrul diamant in forma de lacrima, de 61 de carate, cumparat de Richard Burton pentru Elizabeth Taylor si pe cel oferit de armatorul grec Aristide Onassis lui Jackie Kennedy.

Casa Winston le imprumuta in mod regulat bijuterii actritelor pentru festivalul de la Cannes sau pentru premiile Oscar de la Hollywood.

In timpul campaniei de promovare a filmului "Barbatii prefera blondele" al lui Howard Hawke, din 1953, in care Mailyn Monroe interpreteaza melodia "Diamonds are a girl's best friends", actrita a purtat "Moon of Baroda", un diamant galben de 24 de carate, care le-a apartinut maharajahilor Baroda si i-a fost imprumutat de Harry Winston.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.