Chipul unei fetite din Yemen a facut inconjurul lumii dupa ce, in urma cu doar cateva zile, revista americana Glamour a desemnat-o pe Najood Ali, drept una dintre primele 10 femei ale lumii.
Fetita a avut curajul sa protesteze impotriva casatoriilor aranjate, obicei al tarii sale, caruia ii cad victime fetite cu varste foarte mici. Najood era maltratata si violata de sotul ei de 30 de ani si, nemaisuportand acest tratament a cerut cu disperare ajutorul avocatei Shada Nasser, din Yemen.

Curajul fetitei din Yemen de a cere divortul la numai 10 ani este acum un simbol al luptei impotriva unor astfel de abuzuri.

O fetita din Yemen primeste titlul de 'Femeie a anului'

Copiii-mirese isi cer drepturile

Revista italiana Repubblica delle Donne atrage atentia asupra acestui fenomen in articolul intitulat "Sa salvam micutele mirese". Fetitele fortate sa se casatoreasca la varste foarte mici isi pierd copilaria si orice speranta ca vor putea sa isi amelioreze soarta, pe viitor. Mai grav decat atat, fetitele sunt violate, iar viata lor este pusa in pericol, rata mortalitatii materne pentru fete cu varste sub 15 ani, fiind foarte ridicata, arata studiile efectuate de Natiunile Unite.

70.000 de fetite mor in fiecare an, atrage atentia UNICEF. Numarul fetitelor care fac avort este estimat la peste trei milioane de cazuri.

"Daca se va continua in acelasi stil, in 10 ani, numarul fetitelor obligate sa se casatoreasca va fi de o suta de milioane", explica cercetatoarea Saranga Jain, de la Centrul International pentru Studii Feministe. Aceast obicei nemilos fata de copiii de sex feminin este des intalnit in zona Africii Subsahariene, in Orientul Mijlociu si in Asia de Sud.

In Niger, trei sotii din patru sunt minore, in Ciad, Bangladesh, Mali si Guinea sunt atinse procente putin mai mici. In timp ce in Burkina Faso, India, Etiopia si Eritrea, o fetita din doua este obligata sa devina sotie. In Nicaragua, fenomenul este prezent in proportie de 40%. In toate aceste tari, de cele mai multe ori, motivatiile pentru care parintii isi marita fetele la varste fragede sunt de natura financiara. "In Africa, de exemplu, cu cat sotia este mai tanara cu atat parintii ei primesc mai multi bani din partea viitorului sot. In alte culturi, exista credinta ca o sotie tanara il poate ajuta pe partener sa reintinereasca", explica Saranga Jain.

Legislatia acestor tari asigura de asemenea “normalitatea” unor astfel de practici. In Yemen, de exemplu, varsta legala pentru casatorie era in 1992 de 15 ani pentru ca mai apoi, legea sa permita si casatoria la varste mult mai fragede, cu acordul parintilor. Totusi, legea yemenita stipuleaza si faptul ca relatiile sexuale intre cei doi parteneri nu se pot consuma decat atunci cand acestia sunt la varsta maturitatii.

Fenomenul nu este insa strain nici in tarile vest-europene, unde traiesc importante comunitati de musulmani care nu vor sa renunte la traditiile lor. De asemenea, si in Romania se petrec des astfel de cazuri, mai ales in randul comunitatii rrome. La mijlocul lunii februarie anul acesta, la Ramnicu Sarat, in Buzau, cea mai bogata comunitate de romi a sarbatorit cu fast logodna fiului de 17 ani cu o fetita cu 11 ani mai mica, ceea ce a starnit rumoare nu doar in presa din tara, dar si in cea straina.

Dupa succesul pe care l-a avut procesul lui Najood Ali, in tribunalele din Yemen au aparut si alte cazuri de fetite care cereau divortul. In ultimele luni, doua fetite, una de 9 ani si alta de 12 ani au reusit sa divorteze de sotii care le maltratau. Procesul lui Najod Ali a fost ca o usa deschisa catre ameliorarea situatiei in ceea ce le priveste pe milioanele de fetite care sunt supuse la astfel de tratamente, in intreaga lume.

“Cine isi imagina ca voi deveni faimoasa?”, ii spune fetita din Yemen jurnalistei italiene de la Repubblica delle donne. “Cand voi fi mare, vreau sa devin avocata. Acum insa vreau sa am prietene, sa desenez, sa invat. Vreau sa fiu din nou ca inainte”. Cat despre ideea unui alt sot atunci cand va fi varsta justa pentru iubire, raspunsul lui Najood a fost unul singur: “Sa ma recasatoresc? Niciodata!”.

  • Najood Ali primind titlul de Femeie a anului, din partea revistei americane Glamour


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.