Apeluri la razbunare au fost lansate duminica in Indonezia de catre islamistii radicali, la cateva ore de la executarea a trei teroristi condamnati la moarte pentru atentatele comise in Bali in 2002, soldate cu 202 morti, relateaza NewsIn

Executati la miezul noptii, Ali Ghufron, 48 ani, fratele sau, Amrozi, de 47 de ani, si Imam Samudra, de 38 de anui, au fost ingropati duminica in satele lor, unde s-au strans sute de simpatizanti. Ciocniri au izbucnit cand au fost aduse cadavrele celor doi frati in satul lor Tenggulun, devenit in ultimele zile loc de adunare a islamistilor radicali.

In numele jihadului, militantii au salutat curajul celor trei "martiri" ai islamului. "Probabil vor avea loc represalii. Cand curge sange musulman, exista consecinte", a avertizat Ganna, de 26 de ani, aflat in satul lui Imam Samudra.

Islamistii radicai sunt totusi putini in Indonezia, populata in proportie de 89% de musulmani care se declara adepti ai islamului moderat.

Cel mai inalt responsabil al Consiliului ulemelor, autoritatea islamului indonezian, a spus ca cei trei nu puteau revendica statutul de martiri. "Cel care ucide un altul nu poate muri ca martir, decat daca a dus un razboi in numele religiei. Nu a fost cazul", a subliniat el. "Bali nu a fost un loc de batalie", a spus un vecin al unuia dintre executati, explicand ca nu intelege argumentele avansate pentru "desfasurarea unui razboi sfant in Indonezia", unde musulmanii pot practica religia in deplina libertate.

Guvernul a mobilizat importante forte de ordine pentru impiedicarea unor eventuale represalii, consolidand securitatea la cladiri ca ambasadele din Jakarta sau de pe insula Bali. Australia vecina le-a cerut cetatenilor sai sa evite deplasarile in Indonezia.

Expertii spun ca ese improbabil un atentat de anvergura, dar ca exista riscuri de manifestatii sau violenta.

In Bali, unul dintre supravietuitorii atentatelor din 2002 s-a declarat multumit "ca s-a facut dreptate". "Sper mai ales ca problema islamului radical va fi taiata de la radacina", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.