Dupa ce a absolvit cea mai buna si mai puternica universitate din lume, Harvard, Obama si-a inceput cariera in avocatura specializandu-se in dreptul civil.

CHICAGO 1991: Avocatul Judson Miner a sunat la Harvard pentru a oferi o slujba proaspatului absolvent pe nume Barack Obama, cel care avea sa devina cel mai puternic om din lume, presedintele Statelor Unite ale Americii.

Chiar si in 1991 insa, Obama reprezenta "o partida buna" pentru orice angajator.

Ca prim presedinte de culoare al organizatiei studentesti Harvard Law Review, Obama a fost curtat de numeroase companii de top. A ales o firma din Chicago - Miner, Barnhill & Galland - pentru a reprezenta victime discriminate si votanti de culoare.

Asemenea multor avocati, Obama nu a luat parte niciodata la vreun proces. Si-a petrecut cea mai mare parte din cariera de noua ani luptand, in special, impotriva discriminarii si nerespectarii dreptului la vot.

De altfel, cabinetul de avocatura din Chicago, cu absolventi de Yale si Harvard si o reputatie excelenta, da foarte bine in CV-ul unui presedintie. Mai mult decat atat, intre Obama si Miner, Barnhill & Galland a existat o chimie perfecta, mai ales ca i-a oferit posibilitatea de a fi mai aproape de scena politica. Si desi ar fi castigat mult mai bine la o companie din New York, Obama a ales sa ramana in Chicago, banii nefiind niciodata prioritatea lui numarul 1.

Miner, seful cabinetului din Chicago, se afla in relatii stranse cu Harold Washington, primul primar de culoare al orasului, astfel ca Obama a intrat in contact cu numeroase figuri politice. Acesta era deja familiarizat cu clasa politica din perioada in care a lucrat ca organizator sindical in comunitatea de culoare, inainte de a intra la facultatea de drept.

Cariera avocatului Obama a intrat pe un nou fagas in 1997, dupa alegerea sa ca senator de Illinois. In 2002, cand politica a devenit prioritatea numarul unu, Obama a renuntat definitiv la avocatura.

In ciuda pasiunii sale pentru dreptul civil, Obama a experimentat in vara anului 1988 lucrul intr-o firma mare (Sidley Austin), cu clienti corporativi de renume.

Pe langa practica, Obama a si predat o perioada dreptul constitutional la Unversitatea din Chicago.

Viziunea acestuia cu privire la avocatura a fost conturata intr-o anumita masura in anii de dinaintea scolii de drept, pe cand era consilier comunitar, lucrand la proiecte de ajutorare a persoanelor defavorizate din Chicago.

In cartea sa din 1995, "Dreams From My Father" acesta acuza legea ca fiind, de multe ori, "un soi de contabilitate glorioasa care serveste dirijarea afacerilor celor care au puterea, si care de prea multe ori, cauta sa explice, celor ce nu detin puterea, intelepciunea suprema si justetea conditiei lor". "Incerc sa schimb ceva in acest sens”, a concluzionat Obama referitor la acest subiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.