Un grup de 37 de europarlamentari din tarile scandinave isi acuza colegii din PE ca profita de sesiunile din Strasbourg pentru a lua parte la petreceri dezmatate cu prostituate si au adresat in acest sens o scrisoare de protest presedintelui institutiei Hans-Gert Pttering, relateaza NewsIn.

"Chiar daca europarlamentarii lucreaza in principal la sediul PE din Bruxelles, cei 800 de oficiali europeni impreuna cu functionari ai institutiei ajung o data pe luna la Strasbourg. Acestea sunt zilele in care prostitutia locala prospera", scrie pe site-ul sau Südwestfunk (SWR), radiodifuziunea pentru Germania de sud-vest.

"Insa nu toti deputatii din PE sunt de acord cu un astfel de comportament. 37 de europarlamentari din tarile scandinave i-au cerut presedintelui PE Hans-Gert Pöttering sa rezolve problema", precizeaza SWR.
Mai exact, grupul de 37 de europarlamentari i-au adresat presedintelui PE o scrisoare in care ii cereau "sa stopeze promovarea prostitutiei prin reprezentanti ai institutiei europene".

"Aceasta scrisoare va da multa bataie de cap PE", comenteaza SWR. Una dintre masurile concrete propuse de protestatari este ca oficialii PE sa nu fie cazati decat in hoteluri in care nu este permis accesul prostituatelor.

Europarlamentara daneza Karin Riis Jörgensen, care a initiat scrisoarea, subliniaza ca nu este vorba numai de vechea dezbatere despre legalizarea sau interzicerea prostitutiei. "Pe timpul sesiunii din Strasbourg nu vrem sa locuim in hoteluri unde sunt si prostituate. Daca unii dintre colegii nostri din Parlament vor sa petreaca cu prostituate, atunci sa mearga in alta parte, numai nu acolo unde suntem si noi cazati. Pur si simplu vrem hoteluri curate", spune Jörgensen.

Reactia europarlamentarilor la scrisoarea de protest a fost pana acum retinuta. Deputatul german Manfred Ferber a fost surprins de scrisoare. "De 11 ani merg la acel hotel si nu am observat nimic in acest sens", spune el. Multi dintre parlamentari se tem ca scrisoarea va compromite imaginea institutiei si a demnitarilor.

Pe de alta parte, atrage SWR atentia, Strasbourg este un loc al ispitelor. "Strasbourg este intr-adevar capitala sexului platit, iar saptamana parlamentara aduce si clientela necesara: functionari, jurnalisti si politicieni", observa SWR, adaugand ca majoritatea femeilor, cazute victimele ale traficului de carne vie si fortate sa se prostitueze, provin din Romania, Bulgaria si Cehia.

Jana, o prostituata din Cehia, a povestit pentru SWR ca mai multi dintre europarlamentari ii sunt clienti fideli. "De obicei platesc bine si sunt foarte discreti. Am avut chiar propuneri si din partea unui receptioner al PE, care se oferea sa intermedieze intalniri", povesteste ea.

Presedintele PE se simte pus sub presiune de scrisoarea deputatilor scandinavi si a parut destul de deranjat de protest, comenteaza SWR. "Ma vad acum obligat sa ma ocup de asta, din moment ce exista aceasta scrisoare, care a declasat destul de multa agitatie. O sa ne preocupam cu toata seriozitatea de problema, dar vom incerca sa evitam orice forma de exagerare", a declarat acesta.

La 15 octombrie a fost publicat un raport realizat de Comisia Eropeana in colaborare cu PE despre traficul de carne vie si prostitutia fortata in UE. In concluziile documentului se arata ca este necesara o dubla abordare: pe de o parte trebuie gasita o noua strategie comuna pentru combaterea acestor fenomene, iar pe de celalta parte este nevoie ca demersurile sa fie aplicate riguros la nivel national, reaminteste SWR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.