De la Jakarta la Honolulu, Barack Obama a avut o copilarie unica, petrecuta departe de continentul american, despre care candidatul republican afirma ca a contribuit la crearea viziunii lui asupra lumii si, poate, la propulsarea sa catre functia de presedinte, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Calatoriile formeaza tineretea, spune un proverb francez, un punct de vedere impartasit si de tabara democrata. "Experientele bogate si variate ale vietii lui Barack Obama, care a crescut in locuri diferite, cu oameni care au opinii diferite, sunt cele care au contribuit la formarea progamului sau politic", scrie in pagina electronica Barackobama.com.

Obama s-a nascut la 4 august 1961 in Hawai, din tata kenian si mama alba, din Kansas, o familie neobisnuita intr-o perioada in care casatoriile mixte erau interzise in mai multe state americane. Barry, cum i se spunea atunci candidatului democrat, a crescut intr-un mediu modest, dar intelectual si atent, desi a fost abandonat de tatal sau cand avea doi ani.

In 1967, la varsta de sase ani, Barack Obama a plecat in Jakarta, impreuna cu mama sa care cunoscuse un militar indonezian. "Mi-a luat doar sase luni sa invat limba, obiceiurile si legendele Indoneziei", povesteste Obama in autobiografia lui, "Visurile tatalui meu". Copilul Barack Obama a avut o experienta foarte diversificata: intr-o zi manca sarpe, a doua zi primea o maimuta Tata ca animal de companie.

"Pastrez amintirea unei perioade fericite, pline de aventura si mister", scrie Obama intr-una din cartile sale, "Indrazneala de a spera". Dar Jakarta este departe de linistea Hawaiului. Obama descopera repede mizeria atunci cand, spre exemplu, un cersetor cu fata diforma si o gaura in loc de nas i-a cerut de mancare. "Am aflat atunci ca lumea este violenta, imprevizibila si de multe ori cruda", povesteste Obama, care realizeaza ca despotismul se poate afla in centrul organizarii unor societati umane. "Am inteles, in pofida varstei mele fragede, ca pozitia sociala a familiei mele nu depindea numai de averea noastra, ci si de legaturile cu Occidentul", mai scrie candidatul la Casa Alba.

Indonezia ii va oferi mai tarziu democratului un punct de vedere asupra diplomatiei americane. "Cel putin in linii mari, totul se regaseste acolo: rolul nostru in eliberarea fostelor colonii (...) promovarea exagerata a capitalismului american si a multinationalelor, inclinatia noastra de a tolera si uneori incuraja tirania", continua Obama in cartea sa.

In 1971, perioada petrecuta in Indonezia s-a incheiat, iar Barry s-a intors in Hawai, unde s-a confruntat cu rasismul. Unul dintre colegii de clasa l-a intrebat intr-o zi daca tatal sau este canibal. Dupa o infrangere in fata unei echipe formate din afroamericani, antrenorul sau de basket i-a spus: "Exista negri si exista negrotei. Baietii acestia sunt negrotei". Obama i-a raspuns : "Exista albi. Si exista nenorociti ignoranti ca tine".

La Honolulu, Obama este admis la scoala prestigioasa Punahou. Eric Kusunoki, profesorul din liceu al senatorului de Illinois, si-l aminteste pe Obama ca un elev "energic si agreabil". "Senatorul Obama era un elev foarte bun cu care am lucrat cu placere", a declarat el, adaugand ca a fost un adolescent care a avut calitati de lider. "Era capabil sa rezolve conflictele. Era un lider linistit", isi aminteste profesorul.

Kusunoki nu este "deloc surprins" de ascensiunea lui Obama, desi nu s-a gandit vreodata ca "ar putea deveni presedintele Statelor Unite". Totusi, el a adaugat : "Am fost convins ca va reusi in ceea ce va alege sa faca. Avea toate calitatile pentru aceasta".

Barack Obama a plecat din Hawai la varsta de 18 ani, pentru a studia in Los Angeles, ajungand pentru prima data in viata lui pe continent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.