Cum ati reactiona daca ati intra intr-o galerie de arta si i-ati vedea pe Bugs Bunny si pe Daffy Duck plini de sange, cu un glonte in cap? Nu e doar un scenariu morbid, ei chiar sunt personajele cheie ale unei expozitii de arta contemporana din London Aquarium Gallery.
Artistul James Cauty a creeat controversata colectie expusa in galeria londoneza cu ajutorul fiului sau in varsta de 15 ani, care a avut defapt ideea. Una dintre pozele macabre il prezinta pe personajul preferat al micutului cu un glonte in cap, fiind impuscat de catre un Bugs Bunny fioros.

O alta imagine violenta ii arata pe faimosii Tom si Jerry cum nu i-ati mai vazut nici in cele mai dure batai ale lor. Oricat de suparat ar fi fost Tom, in "lumea reala" niciodata nu l-ar fi taiat pe Jerry in bucatele si l-ar fi lasat acolo intr-o balta de sange. Cea de-a treia exponata il prezinta pe Sylvester, cu gura acoperita cu sange, parand foarte bucuros ca a reusit in final sa se razbune pe Tweety si a reusit sa muste o bucatica din el.

Personajele controversate, toate membre ale clanului Looneytunes, sunt incluse in acest proiect artistic descris ca fiind "un mix de acte nemiloase, pline de sange si un discomfort nemaintalnit pana acum pe Cartoon Network". Toate imaginile barbare fac parte din expozitia "Splatter" care va fi afisata la Galeria London's Aquarium, informeaza The Telegraph.co.uk.

Intrebat de ce a ales sa combine inocenta desenelor animate cu duritatea actelor violente pe care le fac personajele, artistul, creierul expozitiei a declarat: "Oamenii tot spun de prin cu anii 60, ca desenele animate ar trebui sa le arate copiilor si ce este violenta. Pentru ca daca vor vedea doar printese si feti frumosi vor crede ca asa e si in viata reala".

"Este foarte greu totusi sa-i mai sochezi pe copii in ziua de astazi. Avem personaje de desene animate impuscate , care se sinucid, asa ca am decis sa le inlocuim cu ceva mai realist. Sunt un parinte eu insumi si daca as vedea pozele astea doar din postura mea de parinte m-as gandi ca le-ar placea copiilor, pentru ca nu e totusi o violenta "foarte dura". E parca un fel de reglare de conturi intre vesnicele conflicte".

"Ideea a venit defapt de la pustiul meu de 15 ani, care mi-a sugerat sa fac niste printuri artistice prin care sa le arat oamenilor ca desenele animate pot fi ceva serios. Si cam astea ar fi consecintele si finalitatea lor. Ii multumesc pentru ideea, pentru ca a reusit sa gandeasca matur si sa ma ajute sa demonstram ca desenele animate nu-s doar un mediu de distragere a copiilor".

Cei care detin galeria au mentionat ca a fost nevoie sa impuna "Acordul Parintilor" la accesul copiilor in expozitie chiar daca eroii lor sunt personajele principale. Galeria London's Aquarium ii va gazdui expozitia lui James timp de o luna, incepand de astazi, iar pe langa imagini vizitatorii vor putea urmari si un filmulet de 8 min cu aceeasi tema: Desenele animate vs. Violenta.

Proprietarul galeriei, Steve Lowe, a declarat: "Este o lucrare exceptionala, si din reactiile pe care le-am avut pana acum, copii iubesc ideea. Nu stiu cat de mult o iubesc parintii, insa este foarte intresant caci arta nu a avut niciodata ca public tinta copii, insa se pare ca folosindu-ne de personajele lor prefetrate ii mai piutem convinge sa guste si produse artistice".

"Pun pariu ca o sa fie un show de succes si o sa creeze destule controverse in randul media si a organizatiilor pentru copii, dar asta ne si dorim nu? Sa facem valuri si sa transmitem un mesaj". "In tara asta violenta nu mai este o noutate, ne intalnim cu ea la tot pasul, insa nu am vazut niciodata reactia directa a oamenilor cand li se arata violenta, cand sunt nevoiti sa o inteleaga si sa aiba rabdarea sa fie partasi la ea".

James Cauty, membrul fondator al grupului pop revolutionar "The Orb", The JAMMS, KLF si organizatia artistica K-Foundation, a lucrat multa vreme impreuna cu fiul sau pentru a pune la punct acest proiect. Fiecarei imagini din intreg portofoliul ii sunt alaturate titluri carismatice preluate din planurile de lupta ale armatei. Coduri si nume din campaniile militare si forme de tortura folosite de fortele de securitate internationala. Dupa cum si-a obisnuit fanii, Cauty a reusit prin noua lucrare sa continuie explorarea realitatii inselatoare si ascunsa la care adauga o mare parte din umorul propriu. (El accentueaza faptul ca pustii din ziua de astazi sunt din ce in ce mai putin influentati de mesajele subliminale.)

In plus, ca o pastisa a lumii reale, THE AQUARIUM L-13, va produce o serie de produse care sa reprezinte acest proiect cum ar fi benzi desenate, colaje, baloane, modele miniaturale ale personajelor in suferinta, sange fals, printuri, etc. Toate produsele vor putea fi comercializate si 25% din profit va fi donat pentru Amnesty International.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.