Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a declarat luni ca asteapta ca UE sa ridice sanctiunile asupra tarii sale dupa alegerile legislative de duminica, dar a avertizat ca Minsk-ul nu isi va imbunatati relatiile cu UE in detrimentul Rusiei, relateaza NewsIn.

"Belarusul asteapta din partea Europei ridicarea tuturor sanctiunilor impuse", a declarat Lukasenko, in timpul unei intalniri a observatorilor OSCE, veniti in fosta republica sovietica pentru a urmari desfasurarea alegerilor.

"Ar fi o mare greseala din partea Europei sa ne ceara sa imbunatatim relatiile cu ea, in detrimentul Rusiei", a adaugat presedintele belarus, considerat de mai multe tari occidentale drept "ultimul dictator din Europa".

"Nu cred ca Europa ar beneficia de relatii instabile intre Belarus si Rusia", a comentat el.

UE a promis ca va inlatura sanctiunile care il impiedica pe Aleksandr Lukasenko sa mearga in cele 27 de state membre si sa inceapa un dialog care i-ar putea aduce un ajutor financiar, promisiune conditionata de realizarea unor progrese democratice la alegerile din 28 septembrie.

Presedintia franceza a UE s-a declarat joi "ingrijorata", dupa ce OSCE a calificat scrutinul legislativ din Belarus drept nedemocratic si a cerut Minsk-ului sa-si continue eforturile in vederea apropierii de normele internationale.

Aleksandr Lukasenko, a carui tara este inca foarte dependenta de Moscova in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze si vanzarea produselor sale industriale pe piata rusa, oscileaza intre Rusia si Occident, pentru a-si pastra o marja de libertate de miscare, potrivit diplomatilor si analistilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.