Rusia va trimite nave de linie nucleare spre insulele Caraibe pentru un exercitiu naval comun cu Venezuela, a declarat ministrul rus de externe.
Aceste actiuni vor fi primele pe care Rusia le conduce in sfera de influenta a Washingtonului de la sfarsitul Razboiului Rece, relateaza Reuters.

Rusia a criticat intens Statele Unite ale Americii pentru ca a trimis un vas de comanda sofisticat si alte doua ambarcatiuni navale in Georgia, pe coasta ei sudica pentru a-i arata spijinul si a-i oferi ajutorul presedintelui Saakashvili dupa ce Moscova a trimis trupe pe teritoriul Georgiei.

Liderul Kremlinului, Dimitri Medevedev a intrebat sambata cum se va simti Washingtonul “daca noi vom trimite ajutor umanitar Caraibelor..folosindu-ne flota”.

In aceeasi zi, un oficial venezuelean a declarat ca patru nave de razboi rusesti vor vizita insulele Caraibe in noiembrie.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de externe rus, Andrei Nesterenko, a afirmat astazi ca misiunea navala din Venezuela va include crucisatorul cu propulsie nucleara "Petru cel Mare", unul dintre cele mai mari vase de razboi din lume.

De asemenea, cea mai mare nava de atac a Moscovei, "Amiralul Ciabanenko" va stationa in Caraibe, impreuna cu alte vase, inclusiv tancuri petroliere, a mai adaugat el.

Rusia a negat ca aceasta actiune este un raspuns indreptat impotriva SUA din cauza operatiuniulor ei din Georgia.

“Aici este vorba despre un eveniment planificat care nu are legatura cu circumstantele politice si nu este conectat in niciun fel cu evenimentele din Georgia”, adeclarat Nesterenko. Exercitiile “nu vor fi directionate impotriva intereselor unui al treilea stat”.

Presedintele Hugo Chavez, un critic declarat al SUA a spus in timpul vizitei sale la Moscova, considerata un prieten, din iulie ca navele si avioanele de razboi rusesti sunt binevenite sa viziteze Venezuela.

Chavez este un client major al Rusiei cand vine vorba de arme, fiind de parere ca are nevoie de industria de armament ruseasca pentru a convinge “Imperiul Nord-American” sa nu-i invadeze tara.

Medvedev a raspuns declarand ca Venezuela este “cel mai important partener” din regiune.

De asemenea, potrivit AFP, si liderul venezuelean Hugo Chavez a anuntat duminica sosirea mai multor nave ruse in tara sa in urmatoarele luni, dar a sugerat ca vor fi dificil de realizat manevre comune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.