Romania si-a inceput astazi pledoaria in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga, in cadrul procesului cu Ucraina pentru delimitarea spatiului maritim.
Reprezentantii tarii noastre au la dispozitie patru zile pentru a sustine cauza Romaniei. Miza procesului: 12.000 de kilometri patrati din Marea Neagra, in care se afla resurse uriase de hidrocarburi, anunta Realitatea.

Primul proces al Romaniei in fata Curtii Internationale de Justitie a intrat in linie dreapta. Tara noastra cere delimitarea spatiului maritim din Marea Neagra dupa metoda pe care o prefera si aceasta instanta. Adica prin trasarea unei linii de demarcatie la egala distanta intre tarmul romanesc si cel ucrainean.

In perioada cuprinsa intre 2-19 septembrie, la Curtea Internationala de Justitie are loc faza orala a procesului prin care se vor delimita o data pentru totdeauna frontierele maritime, ca urmare a esuarii negocierilor.

Instanta internationala va stabili cu exactitate coordonatele geografice ale liniei de demarcatie care separa drepturile de exploatare de resurse ale Romaniei de cele ale Ucrainei in Marea Neagra.

Potrivit Financial Times, disputa dintre cele doua state, se centreaza asupra drepturilor de exploatare a mineralelor din mare. Insa prin insula Serpilor, parte din miza procesului, Romania ar avea acces exclusiv la majoritatea rezervelor.

Romania importa momentan gaze naturale, insa rezervele din zona ar scuti-o de importuri pentru 20 de ani.

Insula Serpilor, care are mai putin de 1 km patrat are momentan 100 de locuitori, incluzand cercetatori stiintifici. Insula a apartinut Romaniei pana in 1948, cand a fost transferata de guvernul communist Petru Groza Uniunii Sovietice. Romania a renuntat la orice pretentie pentru insula prin tratatul de vecinatate semnata cu Ucraina in 1997. Acelasi tratat ar fi trebuit sa puna capat exploatarilor de gaze ale ambelor state care continuau din 1960. Oricum, insula va juca un rol decisiv in disputa.

Legea internationala maritima in mod obisnuit garanteaza 200 km de zona exclusiva statelor mai departe de tarm. Insa in cazul Marii Negre acest lucru este imposibil, care are doar 600 km in latime.

Potrivit Cotidianul, echipa Romaniei este condusa de Bogdan Aurescu, director general in Ministerul Afacerilor Externe, in calitate de agent al Romaniei la Curtea de la Haga. Experienta lui Aurescu in dosarul delimitarii frontierei cu Ucraina este un atu major. El a fost numit agent la CIJ in urma cu patru ani, la data inceperii procesului dintre Romania si Ucraina, si a condus negocierile bilaterale pentru delimitarea platoului continental in perioada 2001-2004. Coagentul roman la Haga este Cosmin Dinescu, director general pentru afaceri juridice in cadrul MAE si negociatorul principal al Romaniei in disputa cu Ucraina in cazul canalului Bistroe. Tot in calitate de coagent actioneaza si ambasadorul Romaniei la Haga, Calin Fabian. Un alt expert al partii romane este Alain Pellet, profesor la Universitatea Paris Nanterre, care a fost consilier in mai multe dispute maritime dintre Iran si SUA, Malaiezia si Indonezia sau Nicaragua si Honduras. Echipei Romaniei i se adauga si Vaughan Lowe, profesor la Universitatea din Oxford si distins cu titlul de consilier al reginei Marii Britanii. El este si presedintele Tribunalului European al Energiei Atomice.

Componenta straina a echipei este formata din trei experti in drept international de la Universitatile din Paris, Cambridge si Oxford, cu totii avand experienta in procesele de delimitari maritime. Din echipa Romaniei face parte James Crawford, profesor la Universitatea din Cambridge, care a reprezentat la CIJ Iranul in procesul cu SUA legat de platformele petroliere.

Spre deosebire de echipa Romaniei, Ucraina nu se poate baza pe atuul unui agent cu experienta mare in cazul de fata, deoarece Kievul a schimbat de mai multe ori conducerea echipei pe durata procesului. Actualul agent al Ucrainei este Volodimir Vasilenko, ambasador cu insarcinari speciale in MAE ucrainean. Coagentii Ucrainei pentru procesul de la Haga sunt directorul Departamentului Juridic si Tratate din MAE ucrainean si fostul ambasador al Ucrainei la Haga. In acest moment, Kievul nu are o reprezentanta diplomatica la Haga, ceea ce poate fi socotit un avantaj pentru partea romana.

Expertii straini din echipa ucraineana sunt Jean-Pierre Queneudec (profesor de drept international la Paris), Rodman Bundy (avocat, membru al barourilor din New York si Paris, specializat in litigii internationale) si Michael Wood (profesor de drept international la Universitatea din Cambridge). Cu toate ca nu sunt buni cunoscatori ai situatiei politice de la Kiev, expertii straini ai echipei s-au implicat mult in redactarea documentelor care sprijina pozitia Ucrainei, fapt care poate fi speculat de partea romana.

Astazi, in deschiderea audierilor, presedintele CIJ, judecatorul Rosalyn Higgins, a facut o scurta prezentare a istoricului procesului, incepand din 16 septembrie 2004, cand Romania a sesizat CIJ, pana in prezent. Conform practicii CIJ, pledoariile Romaniei au fost deschise de de Bogdan Aurescu. De asemenea, tot in prima zi a audierilor vor mai pleda si co-agentul partii romane, Cosmin Dinescu, si profesorii Alain Pellet (Universitatea Paris Ouest Nanterre-La Défense) si James Crawford (Universitatea din Cambridge), avocati si consilieri ai partii romane in procedurile de la CIJ, relateaza NewsIn.

"Acest caz nu este un caz foarte complicat, constatare ce se bazeaza pe faptul ca nu exista revendicari teritoriale intre cele doua parti, iar contextul geografic nu este foarte complicat de imprejurari exceptionale in afara de existenta Insulei Serpilor in zona care trebuie delimitata",
si-a inceput Bogdan Aurescu pledoaria. El a adaugat ca prima parte a frontierei maritime intre platoul continental si zona exclusiva a Romaniei, pe de o parte, si zona de 12 mile marine a Insulei Serpilor pe de alta parte, a fost deja delimitata in acordul semnat de Romania cu URSS.

"Aceste acorduri sunt in continuare in vigoare si respectate de cele doua parti. In 1987 s-a stabilit si restul liniei de delimitare care este in conformitate cu ce a hotarat aceasta curte. (...) Daca dreptul international ar fi fost respectat de catre vecinii nostri, acesta instanta nu ar fi fost sesizata. Romania si-a bazat intotdeauna pozitiile de-a lungul procesului de negociere pe dreptul interntaional in materie de delimitare si drept maritim, potrivit sentintelor emise de acest tribunal", a continuat el.

Click aici pentru restul declaratiilor din prima zi de proces.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.