Doi astronomi amatori au reusit sa fotografieze unul dintre cei doi asteroizi care au trecut pe langa Pamant pe 8 septembrie.
Potrivit digitaljournal, Ernesto Guido si Giovanni Sostero, membri ai Observatorului Astronomic Remanzacco din Italia, activi in studiul diverselor corpuri ale Sistemului nostru Solar, au postat inedita fotografie captata pe blogul lor Remanzacco.

Tot acolo acestia au explicat cum au reusit sa urmareasca Asteroidul 2010 RF12, in Mayhill (New Mexico), pe 8 septembrie, la ora 00:45 am (ora locala), cu ajutorul retelei GRAS, folosindu-se de un telescop manevrabil manual. Ei au produs o scurta animatie, "compusa din 4 expuneri nefiltrate, cu o durata de cate 30 de secunde fiecare (0.25-m, f/3.4 reflector + o camera CCD)".

NASA a avertizat recent ca doi asteroizi au fost descoperiti cu ajutorul Observatorului Celest Catalina, langa Tucson, Arizona, in dimineata zilei de 5 septembrie, in timpul unei monitorizari de rutina cerului. Centrul Minor Planet, Massachusetts a primit aceste observatii duminica dimineata, determinand orbitele preliminare si ajungand la concluzia ca ambele obiecte ar fi trecut la mica distanta pe langa Luna, cu 3 zile inainte de descoperirea lor.
Potrivit CNN, asteroidul 2010 RX30 a fost estimat a avea o dimensiune de 10-20 de metri si a trecut o la distanta de aproximativ de 248,000 de km pe langa Pamant, iar al doilea obiect, asteroidul 2010 RF12, a avut intre 6-14 metri si a trecut la cateva ore dupa, la o distanta de 79,000 de km pe langa Terra.

Asteroizi de aceste dimensiuni, care trec pe langa Pamant nu sunt un fenoment neobisnuit. Potrivit unui anunt recent facut de catre astronautii americani si canadieni , guvernele din intreaga lume ar trebui sa se pregateasca pentru potentiala coliziune a unui asteroid care ar putea pune capat civilizatiei prezente. [VIDEO] Vine sfarsitul lumii?

Potrivit digitaljournal, se pare ca peste 50 de milioane de obiecte trec in fiecare zi pe langa Planeta noastra, a declarat Donald Yeomans, managerul Programului NASA "Aproape de Pamant", adaugand ca acestea nu pun in pericol Terra si nici nu sunt vizibile cu ochiul liber. Insa ceea ce face notabil din vestea traversarii celor doi asteroizi in aceeasi zi este faptul ca au trecut foarte aprope de Pamant chiar in ziua in care NASA i-a identificat in departare. Yeomans a mai adaugat ca sunt necesare telescoape mai mari, mai performante pentru a duce aceasta supraveghere a spatiului celest catre un alt nivel si pentru a fi pregatiti in orice moment pentru fenomene de acest gen.

Citeste si:
FOTO Cum se naște o planetă: Imagini spectaculoase surprinse de...
FOTO Cum se naște o planetă:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.