Un dialect din India, vechi de zeci de mii de ani nu va mai fi niciodata vorbit de nimeni, dupa ce ultima pesoana care il mai utiliza a murit.
Potrivit Reuters, Boa Sr vorbitoarea in varsta de 85 de ani a dialectului "Bo" era cel mai in varsta membru al tribului Great Andamanese. Aceasta a murit in Port Blair, capitala Andaman-ului si a Insulelor Nicobar, care au fost in 2004 lovite de un tsunami devastator.

"Cu moartea lui Boa Sr si disparitia limbii BO, o parte unica a societatii umane este acum doar o amintire", a declarat Stephen Corry, directorul organizatiei Survival International, o grupare care sustine truburile din intreaga lume. In plus a mai adaugat ca pierderea lui Boa este o metoda buna de a aminti lumii ca nu trebuie sa se mai permita pierderea altor membri sau limbi vorbite de triburi.

Potrivit Mirror.co.uk, Boa nu a avut niciun copil, a fost nascuta in jungla si a invatat sa cultive singura cartofi salbatici si sa vaneze porci mistreti, testoase si pesti. Regele tribului sau a murit in 2005, iar toata familia regala in murit in urmatorii 5 ani, unul cate unul. Profesorul de lingvistica de la UNiversitatea din Dehli, Anvita Abbi povesteste cum Boa si-a pierdut vazul si a fost nevoita sa invete o limba straina. "Boa era singura persoana care mai vorbea Bo. In timp, femeia s-a simtit foarte izolata si singura, fiindca nu mai avea cu cine vorbi in propria limba. Atunci a fost nevoita sa invete o varianta andamanesa a limbii indiene pentru a comunica. Cu toate acestea, nu si-a pierdut niciodata simtul umorului si rasul contagios."
Potrivit organizatiei Survival International, in prezent mai traiesc doar 52 de membri ai tribului, estimandu-se ca predecesorii lor au trait acum 65.000 ani in insulele Andama, ceea ce-i face sa fie una dintre cele mai vechi culturi din lume. Tribul Great adamanese a avut cea mai mare populatie a insulei pana in secolul al 20 lea. Cand britanicii au coloniozat insulele Andaman, in 1858, dintre cele 10 triburi distincte, Great Andamanese numara pese 5000 de oameni,dintre care au fost foarte multi ucisi sau au murit ulterior din cauza bolilor aduse de catre colonizatori.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.