Daca ieri te-ai trezit cu fata la cearceaf si picat in butoiul cu melancolie, sa stii ca nu ai fost singurul care a avut aceste stari. Potrivit expertilor, ziua de luni, 19 ianuarie 2009 a fost decretata una dintre cele mai depresive zile din istorie.
Vremea rece, dar si amintirile momentelor sarbatorilor de iarna ne fac sa ne simtim extrem de prost in aceasta perioada, iar informatiile despre criza financiara care abunda pe toate canalele media pun capac starii generale de nefericire.

Cercetatorii sunt de parere ca milioane de oameni se simt atat de inconfortabil, incat isi vor lua liber sau vor decide sa stea toata ziua in pat, iar cei mai multi care vor veni totusi la munca, nu vor da randament.

Psihologul Cliff Arnall a conceput o formula matematica prin care decreteaza ziua de astazi: "Lunea Trista" (Blue Monday), potrivit DailyMail. Arnall sustine ca exista sase factori depresivi care actioneaza astazi impreuna: vremea de afara, facturile adunate de la cumparaturile de Craciun si targeturile neimplinite in noul an. De asemenea teama de a nu ne pierde locul de munca, datoriile lunare si colapsul preturilor pe piata imobiliara fac din acest an unul dintre cei mai duri de pana acum.

Luni este considerata ca fiind cea mai proasta zi a saptamanii, mai ales din cauza faptului ca e prima zi dupa weekend, iar intoarcerea la lucru pare covarsitoare. Dr. Arnall mai sustine ca si conditiile de creditare, dar si datoriile foarte mari pe care le au oamenii la stat ii apasa foarte mult pe umeri. Fostul cadru universitar de la Universitatea Cardiff a recomandat ca remediu pentru aceasta stare de letargie si depresie vizionarea un film frumos, fara violenta sau situatii critice (o comedie romantica, spre exemplu), sau invitarea prietenilor pentru o mica reuniune, la o cina gatita acasa sau contactarea unor cunostinte, persoane cu care s-au intrerupt legaturile pentru o perioada mai mare de timp.

Cercetari adiacente referitoare la acest subiect au aratat ca ieri, aproximativ 22% dintre angajati isi vor suna sefii sa-i invoiasca pentru cateva ore, sau vor lipsi de la munca din cauza starii generale de rau inexplicabil. Un alt specialist in domeniu a spus ca "simptomele de raceala si gripa sunt de asemenea pre-cursoarele starii de stres si de depresie si nu este nicio coincidenta in faptul ca oamenii sunt din ce in ce mai anxiosi si mai obositi, cu cat starea economica mondiala se deterioreaza. In acelasi timp, William Hartson, psiholog la Universitatea din Cambridge, a conceput o formula matematica prin care marcheaza astazi drept cea mai predispusa zi pentru accidente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.