Credeai ca Halloween-ul este o sarbatoare americana? Ei afla ca nu! Sarbatoarea este pur europeana, doar filmele vin de la Hollywood...

Halloween-ul isi are originile intr-un vechi festival Celtic, cunoscut sub numele de Samhain. Festival ce era sarbatorit la sfarsitul sezonului de recoltare, in cultura Galeza, unoeri fiind considerat si "Anul Nou Celtic". Traditional, in acea perioada, vechii pagani isi faceau stocurile de provizii pentru iarna.

Celtii credeau ca pe 31 octombrie, Halloween-ul de astazi, dispare granita dintre viata si moarte, iar spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, acesta fiind singura speranta de a avea o viata dupa moarte.

Cei vii nu doreau sa fie posedati. Astfel, in noaptea de 31 octombrie, satenii stingeau focurile din casele lor, pentru a le fi frig si pentru a deveni astfel nedoriti. Acestia se imbracau in tot felul de costume si purtau masti, in incercarea de a imita spiritele rele pentru a le alunga. Numele se pare ca isi are originile intr-o sarbatoare nord europeana "All Hallows' Even", ce se traduce prin Ziua Tuturor Sfintilor.

Dovleacul sculptat, luminat de o lumanare aprinsa in interior, este unul dintre cele mai proeminente simboluri, deseori fiind numit lanterna ratacitoare. Originare din Europa, aceste lanterne au fost mai intai sculptate in napi turcesti. Capul era considerat cea mai puternica parte a corpului, pentru ca adapostea spiritul si cunoasterea, celtii folosind deseori legume ca si simbol pentru a alunga orice superstitie. Legenda ne poarta inapoi in timp, printre povestile irlandeze, cand un fermier batran si zgarcit, caruia i se spunea Saracul Jack, a reusit sa pacaleasca diavolul convingandu-l sa urce intr-un copac, si apoi a scrijelit o cruce in trunchiul copacului, impiedicandu-l sa coboare. Diavolul s-a razbunat, blestemandu-l ca in fiecare noapte sa cutreiere pamantul, cu singura lumina pe care o avea: o lumanare in interiorul unui nap turcesc. Dovlecii sunt asociati cu America de Nord, unde erau mult mai raspanditi si mai largi, facandu-i mai usor de sculptat decat napii.

Se spune ca in noaptea de Halloween, femeile necasatorite pot vedea chipul viitorului sot, daca intra intr-o camera intunecata si se uita intr-o oglinda. Totusi, daca le este dat sa moara inainte de casatorie, in oglinda va aparea un craniu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.