Grecia va beneficia in urmatorii trei ani de un pachet financiar comun UE-FMI in valoare de 110 miliarde de euro, un ajutor financiar fara precedent din care statele din zona euro vor achita 80 de miliarde de euro, un efort fata de care Atena trebuie sa se achite prin masuri de austeritate severe.

Statele europene vor debloca anul acesta 30 de miliarde de euro, la o dobanda de 5%. Prima transa ar putea interveni inainte de 19 mai, in conditiile in care programul prevede ca Grecia sa primeasca in 2010 imprumuturi de 45 de miliarde de euro, scrie NewsIn.

FMI a promis ca va aproba saptamana acesta partea care ii revine din imprumut, adica 30 de miliarde de euro.

Acest pachet de salvare financiara, aprobat duminica de ministrii de finante din Eurogrup, a fost necesar pentru a evita un faliment la nivel de stat in Grecia, care are o datorie uriasa de peste 300 de miliarde de euro si in prezent este in incapacitate de a se mai imprumuta pe pietele financiare, intrucat acestea cer o rata a dobanzii prea ridicata (9%).

Sefii de stat si de guvern din zona euro se vor reuni in summit extraordinar vinerea viitoare (7 mai), la Bruxelles, pentru a aproba procedura si a trage primele concluzii de pe urma crizei.

Planul international de salvare este de o valoare fara precedent la nivel mondial, a declarat duminica premierul elen Georgios Papandreou. Europa s-a miscat greu, dar n-a avut incotro, de teama ca se vor contamina si Portugalia si Spania, ceea ce ar da peste cap intreaga zona euro.
Germania, mult timp reticenta, a acceptat in cele din urma sa plateasca si va avea contributia cea mai importanta, esalonata pe trei ani, de 22,4 miliarde de euro.

Ministrul finlandez de finante Jyrki Katainen nu a ezitat sa compare Grecia cu banca americana Lehman Brothers, aflata la originea crizei mondiale. "Daca va cadea, economia europeana se va zdruncina serios", a avertizat el.

Aprobarea programului de imprumuturi intervine dupa negocieri intense cu Atena, care si-a luat angajamentul ca va aplica o serie de masuri de austeritate de o duritate fara precedent.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...


Guvernul grec prevede economii suplimentare de 30 mld. euro

Planul de austeritate adoptat de Grecia prevede economii suplimentare de 30 miliarde euro in urmatorii trei ani, pentru a aduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB) pana la finalul lui 2014, a anuntat duminica ministrul grec de finante, citat de Les Echos.

"Economiile vor ajunge la 30 miliarde euro in urmatorii trei ani", pe langa cele 4,8 miliarde deja anuntate pentru 2010, a declarat George Papaconstantinou in cadrul unei conferinte de presa, dupa ce Grecia a ajuns la un acord cu FMI si UE, pentru deblocarea ajutoarelor financiare.

Functionarii publici nu vor mai primi al 13-lea si al 14-lea salariu, iar TVA-ul va mai creste cu 2 procente fata de 21% cat e in prezent. Grecii vor inghiti cu greu probabil aceasta pilula amara, vazandu-si puterea de cumparare scazand si mai mult.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Marea centrala sindicala a functionarilor spune ca salariile acestora vor scadea, la fel si pensiile, cu pana la 35%, si a anuntat deja ca se va opune masurilor antisociale anuntate de guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.