Daca un francez poate face de peste trei ori drumul Bucuresti-Moscova cu un singur salariu, un roman are nevoie de doua salarii minime pentru a putea parcurge o singura data aceiasi distanta.

Combinatia dintre salariile mici si preturile carburantilor apropiate de media europeana plaseaza romanii printre cetatenii UE cu cea mai scazuta mobilitate. Astfel, un roman care castiga salariul minim pe economie (echivalentul a 141,6 euro) poate cumpara numai 122 de litri de benzina, potrivit calculelor gandul.info. Din pacate, aceasta cantitate nu este suficienta pentru ca romanul cu pricina sa poata parcurge distanta dintre Bucuresti si Roma, cu o masina al carui consum mediu este de zece litri la suta de kilometri. Un polonez, caruia statul ii garanteaza un salariu minim de 320,8 euro (din care poate cumpara 258 de litri de benzina), parcurge acelasi itinerariu insa dus-intors. [Cine este de vina pentru pretul carburantilor?]

Singurii europeni care stau mai rau decat noi in acest clasament sunt bulgarii, iar grecii, care desi au unul dintre cele mai mari preturi pentru litrul de benzina si se confrunta cu o severa criza economica, daca sunt platiti cu salariul minim nu au de ce se plange. Cu banii obtinuti dupa o luna de munca pot parcurge peste 5.300 de kilometri, nivel de doua ori mai mare decat cel consemnat in state precum Cehia sau Polonia.
publicitate.

Potrivit calculelor realizate de cotidianul Gandul, iata care sunt diferentele intre pretul carburantilor, salariul minim si numarul de kilometri parcursi de un roman, un bulgar, un grec si un francez daca alimenteaza cu benzina de intreaga valoare a salariului minim.

Tara
Pret/litru (euro) Salariu minim (euro) Kilometri parcursi daca se alimenteaza cu benzina de intreg salariul minim
Romania 1,16 141,6 1,220
Bulgaria 1,11 122,7 1,105
Grecia 1,60 862,8 5,392
Franta 1,53 1.076,4 7.035

Citeste si: Proteste in tara impotriva pretului carburantilor

Ce spune Dinu Patriciu despre scumpirea carburantilor?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.